20/07/202216:31

Ανδρέας Νικολακόπουλος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο: “Αυτή τη φορά λέμε, όχι άλλη ευκαιρία χαμένη για την αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας”

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ :ΗΛΕΙΑ 2030-Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Κύριοι Υπουργοί
Κύριοι συνάδελφοι
Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριοι δήμαρχοι
Φίλες και φίλοι
Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου της ΔιαΝΕΟσης με θέμα Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο.
Δεν μπορούμε ωστόσο να παραλείψουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Αττική, τους πυροσβέστες, τους πολίτες που δίνουν σκληρή μάχη με τις πυρκαγιές. Μία μάχη όπως δώσαμε και εμείς πριν από ένα χρόνο και εμείς καταλαβαίνουμε…

Αυτό το συνέδριο έχει μια ξεχωριστή σημασία, αποτελεί ένα μέρος μια μεγάλης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για ένα σχέδιο ανάπτυξης όχι μόνο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά ολόκληρης της Ηλείας.
Η Ηλεία πρόσφατα, το περσινό καλοκαίρι, αλλά και στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες φυσικές καταστροφές , ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Ο σεισμός στον Πύργο το 1993,ο σεισμός το 1987 και οι πυρκαγιές το 2002 στο Βαρθολομιό, οι φονικές πυρκαγιές το 2007, ο σεισμός στην Ανδραβίδα το 2008 κ.ά


Όμως κάθε κρίση , κάθε φυσική καταστροφή, δεν δημιουργεί μόνο μία ανάγκη και υποχρέωση για αποκατάσταση αλλά προσφέρει και μια μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση και ανασχεδιασμό.
Και σε αυτόν τον τόπο ενώ έχουμε βιώσει τις κρίσεις, έχουμε αφήσει τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Χρηματοδοτήσεις γενναίες και μεγάλες, όπως το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη όχι μόνο από το κράτος αλλά και από ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν έφτασαν στο σύνολό τους τουλάχιστον στον προορισμό τους αλλά δόθηκαν αποσπασματικά χωρίς ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης με σαφή και ορισμένο στόχο και προσανατολισμό.

Αυτή τη φορά λέμε, όχι άλλη ευκαιρία χαμένη.
Αυτήν τη φορά όχι μόνο οργανώνουμε το πιο γρήγορο και γενναίο σύστημα αποζημιώσεων που υπήρξε ποτέ από το ελληνικό κράτος για την αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας, και σε αυτό θέλω να τονίσω την ιδαίτερη συνεισφορά του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, αλλά για πρώτη ίσως φορά σχεδιάζουμε ένα ολιστικό σχέδιο για την Ηλεία που ξεπερνά τα όρια των πληγεισών περιοχών και επεκτείνεται σε όλη την Ηλεία έχοντας όμως , όπως λέει και ο τίτλος του παρόντος συνεδρίου, ως επίκεντρο το ισχυρό όπλο, το ισχυρό brand name που λέγεται Αρχαία Ολυμπία.
Αυτό το σχέδιο καταρτίζεται με όραμα, με μέθοδο και οργάνωση, αλλά και με επιστημονική και τεχνοκρατική προσέγγιση. Και σε αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή της διαΝΕΟσις, η οποία μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με έρευνες, μελέτες και προτάσεις σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Έχει ήδη ξεκινήσει λοιπόν αυτή η μεγάλη προσπάθεια, μία μεγάλη διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων, της κεντρικής εξουσίας, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και πολιτών. Αυτό το συνέδριο λοιπόν συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.
Και όπως έχει δείξει και η ιστορία όλα αυτά δεν ήταν μέχρι σήμερα αυτονόητα.
Σχεδιάζουμε λοιπόν την επόμενη μέρα, συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια, ο καθένας από την θέση στην οποία βρίσκεται και συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ανάγκη ο τόπος.
Με εφόδιο το μέγαλο πολιτιστικό απόθεμα αυτού του τόπου, τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, με βάση και τον φυσικό του πλούτο, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με προσαρμογή στις νέες σύγχρονες απαιτήσεις και με σύνδεση με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών μας από την κλιματική κρίση, αλλά και από την χωρίς κανόνες ανθρώπινη παρέμβαση , με την κατασκευή νέων και σύγχρονων υποδομών με κορυφαίο βέβαια τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος που ήδη κατασκευάζεται αλλά όχι μόνο αυτό.
Σε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει , σε αυτό το σχέδιο που σχεδιάζεται με την συμμετοχή και την συνεισφορά όλων, θα έχει ιδιαίτερη σημασία και το παρόν συνέδριο που έχει οργανωθεί από την διαΝΕΟσις την οποία θέλω να συγχαρώ και στο οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαίους Υπουργούς με τους οποίους μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει σημαντική συνεργασία, θέλω και από αυτό το βήμα να τους ευχαριστήσω.
Η Ηλεία όχι μόνο το 2030 , όπως λέει ο τίτλος του συνεδρίου, αλλά νωρίτερα εκτιμώ, θα είναι πολύ πιο διαφορετική.
Όχι μόνο γιατί κατασκευάζεται το κυριότερο και σημαντικότερο έργο υποδομής , αλλά γιατί είναι ένας από τους λίγους νομούς όλης της Ελλάδας που θα αναπτυχθεί με ένα οραματικό αλλά και τεχνοκρατικό σχέδιο. Το οφείλουμε στον τόπο, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα