24/07/202216:12

Ηλεία: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη μεγάλη φωτιά στην Κρέστενα – Εκκένωση στο Γρύλλο και την κατασκήνωση της Φρίξας- Καίγονται σπίτια στην Σκιλλουντία (Photos- BINTEO) (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Η Κρέστενα και οι γύρω περιοχές στο έλεος της πυρκαγιάς απο μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λιγο πριν τις 15: 30 σήμερα Κυριακή και γρήγορα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στην αφετηρία του παλαιού δρόμου Μακρυσια Κρέστενα. Γρήγορα επεκτάθηκε λόγο αέρα κ ζέστης.

Η Πυροσβεστική ήταν εκεί γρήγορα αλλά χωρίς πρόσβαση. Τα πρώτα αεροπλάνα έφτασαν στα 15-20 λεπτά.

Αστραπιαία η πυρκαγιά κύκλωσε την Κρέστενα από την μεριά του νεκροταφείου. Κατέβηκε λαγκαδακια κ έφτασε κοντά ξενοδοχείο Αθήνα – μπουζανα. Ο μαύρος καπνός είναι τα λάστιχα Διονυσοπουλου. Έχει χωρίσει σε τρία εστίες 3 προς σκιλλουντια – φριξα ένα μέτωπο φωτιάς, προς γρυλλο το δεύτερο και προς μεγάλακου- βρινα το τρίτο μέτπο φωτιάς.

Επιχειρούν συνεχώς ισχυρές επίγειες και απο αέρος με συνεχείς ρίψεις νερού δυνάμεις.

Μην κλείνετε δρόμους και διευκολύνετε τις αρχές… ας ελπίσουμε να τελειώσει γρήγορα, να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να υπακούμε στις εντολές των αρχών που ήδη έζουν ζητήσει εκκενώσεις σε διάφορα σημεία και κοινότητες της περιοχής του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων….

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 16:10

Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ενώ κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς Φρίξα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Γρύλος στην κατασκήνωση της Φρίξας, ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, ενω παράλληλα κινδυνεύεικαι το διυληστήριο.

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση

Τα παιδιά από την κατασκήνωση που εκκενώθηκε είναι απόλυτα ασφαλή, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων. Οι γονείς τους θα τα παραλάβουν από εκεί, με φυσική παρουσία.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 17:40

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ζήτησε και βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα απο το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού. Ο άνεμος είναι δυτικός και η πυρκαγιά κινείται ανατολικά.

Σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας σε Κρέστενα, Αρχαία Ολυμπία, Ζαχάρω καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει μεταφερθεί κάποιος πολίτης με αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 19:00

Κρέστενα: Μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα

Διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία».

Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 19:25

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστένων, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

«Σε μήκος 20χλμ μαίνεται η φωτιά», σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύση Μπαλιούκο, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο εμπρησμό, επισημαίνοντας ότι είχαν μπει πολλές φωτιές στην περιοχή τις προηγούμενες ήμερες.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 20:00

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Για τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία είπε τα εξής: ” Σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:36 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικοπτερα. Λόγω του ότι η πυρκαγιά αυτή βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών ενεργοποιήθηκε στις 17:10 μήνυμα του 112 για αποφυγή των εξής περιοχών: Κρεστενα-Φρύξα-Μακρίσια-Σκιλλουντία Ηλείας.Εχουν ήδη γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις Κρεστενα Φρύξα Σκιλλουντία Γρύλο και Βρίνα.”

ΝΕΟΤΕΡΑ 20: 15

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά. Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης

Ο Τάσος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά . «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» είπε μεταξύ άλλων και επισήμανε πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους

Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, που το απόγευμα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα Κρέστενα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Φοβούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια προς την Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει.

 

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα χιόνι και κείμενο που λέει "5:26 MM Φάκελος GR-ALERT Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 24-07-2022 17:15.Δασική πυρκαγιά στην Κρέστενα, Φρύξα,Μακρίσια,Σκιλλουντία Ηλείας αποφύγετε την περιοχή ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www civilprotection.gr/el/dasikes-yrkagies Civil Protection Greece 24-07-2022 17:20. Wildfire in Krestena,Frixa,Makrisia,Skilountia Ilias ,avoid this area.Follow police instructions. Protective action guidelines: https://www.vilpotection.gr/en/al -guidelines#! OK"

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός και κείμενο που λέει "ΚΡΕΣΤΕΝΑ"Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα