25/07/202218:56

Πύργος: Στην Κατασκήνωση και στο δάσος της Σκαφιδιάς φιλοξενούνται μαθητές από το Κίεβο και πρόσκοποι απο τον Λυκαβηττό!

Μαθητές του 139ου Ενιαίου σχολείου του Κιέβου και πρόσκοποι από το Λυκαβηττό, φιλοξενούνται στην περιοχή .Τα νιάτα κατέκλυσαν τις κατασκηνώσεις Σκαφιδιάς!Σημαντική η προσπάθεια του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος» για τη διευκόλυνση της παραμονής τους Μοναδικές στιγμές βιώνουν τα δεκάδες παιδιά με τους συνοδούς τους, που φιλοξενούνται αυτή την εποχή στις πανέμορφες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Σκαφιδιάς, τις οποίες λειτουργεί ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος».

Πρόκειται για τους μαθητές του 139ου Ενιαίου σχολείου του Κιέβου Ουκρανίας, καθώς και πολλούς προσκόπους, κυρίως από το Λυκαβηττό, που έχουν κατασκηνώσει στο εντυπωσιακό δάσος της Σκαφιδιάς, το οποίο και καθάρισαν από σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα! Αρχικά η παρουσία των μαθητών του σχολείου του δοκιμαζόμενου Κιέβου, μετά από την Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, σηματοδοτεί για άλλη μια φορά την διαρκή στήριξη και αλληλεγγύη που δείχνει ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Μιχ. Ροδόπουλο, στους ανθρώπους που γνωρίζουν το σκληρό «πρόσωπο» του πολέμου.

Πέρα από την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία, τα 40 περίπου μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ουκρανικού σχολείου, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ειδυλλιακό περιβάλλον, τη θάλασσα και τις υπόλοιπες φυσικές ομορφιές της περιοχής. Αναφορικά με τον ερχομό και την παραμονή των μαθητών και των συνοδών στην περιοχή της Σκαφιδιάς, η διευθύντρια του 139ου Γυμνασίου του Κίεβου κ. Οξάνα Οσένκο, δήλωσε τα εξής: «Νιώθουμε και περνάμε πολύ όμορφα εδώ, τα φαγητά, η θάλασσα και η φύση όλα είναι πολύ ωραία και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη φιλοξενία. Επειδή λόγω του πολέμου φτάσαμε σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει τώρα στη χώρα μας, για εμάς είναι πολύ καλή η φιλοξενία στην περιοχή.

Οι μάχες, οι βόμβες και οι σειρήνες συνεχίζονται και οι άνθρωποι πάνε στα καταφύγια όπου κρύβονται και αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη ψυχική υγεία των κατοίκων. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και για τα παιδιά, τα οποία έχουν πολλά προβλήματα στο κεφάλι τους λόγω του πολέμου και οι περισσότεροι γονείς τους τα έχουν αφήσει να έλθουν εδώ για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μιχάλη Ροδόπουλο γιατί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στα παιδιά, για να φτάσουν εδώ και να νιώσουν φιλοξενία αλλά και ξεκούραση. Εξαιτίας του πολέμου σε αρκετά από αυτά τα παιδιά έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους και πολλοί δικοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους. Γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχάλη για την εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία».

Οι πρόσκοποι  

Το δικό τους ξεχωριστό τόνο, με ζωντάνια αλλά και …τάξη, δίνουν οι 80  πρόσκοποι με τους συνοδούς τους, που από τις 19 Ιουλίου έχουν κατακλύσει το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δάσος της Σκαφιδιάς, το οποίο επί σειρά ετών είχε εγκαταλειφθεί και καθαρίστηκαν πρόσφατα οι χώροι του, με πρωτοβουλία του συλλόγου «ο Φάρος». Οι πρόσκοποι ολοκλήρωσαν αυτή την προσπάθεια, με την περισυλλογή και απομάκρυνση σκουπιδιών και άχρηστων αντικειμένων, που είχαν συσσωρευτεί στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα οι πρόσκοποι διοργανώνουν ομαδικά παιχνίδια και άλλες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμά τους, έχοντας πάντα τη στήριξη του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας. «Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και συνεργασία, το 139ο σχολείο του Κιέβου το οποίο είχαμε επισκεφτεί το 2019. Ήλθαν εδώ τα παιδιά του σχολείου και ο σύλλογός μας ενεργοποιείται σε αυτό που λέγεται αλληλεγγύη και αγάπη προς τον Ουκρανικό λαό. Από την πλευρά μας εμείς αυτό ξέρουμε να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε με τους αδελφούς Ουκρανούς, τους οποίους στηρίζουμε σε ότι μπορούμε. Όσον αφορά τους προσκόπους, ευχαριστούμε τα παιδιά που ήλθαν στην κατασκήνωση για πρώτη φορά και νομίζω ότι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι» ανέφερε ο κ. Ροδόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα