13/08/202222:10

Το χρονικό της ανακάλυψης του ιού Langya στην Κίνα: Τι ξέρουμε και τι ανησυχεί τους επιστήμονες – Τα συμπτώματα

Ανησυχία προκαλεί η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον ιό Langya, που δημοσιεύτηκε από μια ομάδα Κινέζων και διεθνών ερευνητών στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα καθώς δείχνει ότι απαιτείται επαγρύπνησή  και παρακολούθηση από τους ειδικούς, καθώς πολύ εύκολα οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τι είναι ο ιός Langya

Ο ιός, που ονομάστηκε Langya henipavirus, μόλυνε σχεδόν 40 αγρότες και άλλους κατοίκους, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που θεωρεί ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπους από τη μυγαλή, ένα μικρό θηλαστικό που μοιάζει με τυφλοπόντικα.

Το παθογόνο δεν προκάλεσε θανάτους, αλλά εντοπίστηκε σε άσχετους μεταξύ τους ασθενείς σε νοσοκομεία στις επαρχίες Shandong και Henan μεταξύ 2018 και 2021, είπαν οι επιστήμονες, εύρημα που συνάδει με τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς ότι οι ιοί που μεταδίδονται από τους ανθρώπους στα ζώα, διαχέονται συχνά απαρατήρητοι σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό αυτών των ζωονοσογόνων κρουσμάτων στον κόσμο και αυτός (ο ιός Langya) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο ιολόγος Leo Poon, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Langya εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ή ότι είχε προκαλέσει τοπικό ξέσπασμα συνδεδεμένων κρουσμάτων. Απαιτείται περισσότερη μελέτη σε ένα μεγαλύτερο υποσύνολο ασθενών για να αποκλειστεί η εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς ανιχνεύτηκε ο νέος ιός

Οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία ενός νέου ιού προέκυψαν όταν ένας 53χρονος αγρότης αναζήτησε θεραπεία σε νοσοκομείο στην πόλη Qingdao της επαρχίας Shandong τον Δεκέμβριο του 2018 με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και ναυτία. Όταν εξετάστηκαν τα δείγματα του ασθενούς, οι επιστήμονες βρήκαν κάτι απροσδόκητο, έναν ιό που δεν είχαν ξαναδεί, που σχετίζεται με τους ιούς Hendra και Nipah, εξαιρετικά θανατηφόρα παθογόνα από μια οικογένεια που δεν είναι γνωστή για εύκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μερικοί εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία ή θρομβοπενία, μια πάθηση των αιμοπεταλίων, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν πολύ διαφορετικά σε ασθενείς με Hendra ή Nipah και κανείς από την ομάδα δεν πέθανε ή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ. Αν και όλοι ανάρρωσαν, δεν παρακολουθούνταν για μακροπρόθεσμα προβλήματα, πρόσθεσε.

Από την ομάδα των 26, όλοι εκτός από τέσσερις ήταν αγρότες, και ενώ ορισμένοι επισημάνθηκαν από το ίδιο νοσοκομείο με το αρχικό κρούσμα, πολλοί άλλοι βρέθηκαν στο Xinyang, περισσότερο από 700 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή είναι γνωστό ότι παρόμοιοι ιοί κυκλοφορούν σε ζώα από τη νοτιοδυτική Κίνα έως τη Νότια Κορέα, δεν ήταν περίεργο να καταγραφεί μετάδοση στους ανθρώπους σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, εξήγησαν οι επιστήμονες. Τα κρούσματα ήταν σποραδικά, αλλά χρειαζόταν περισσότερη έρευνα, είπαν.

Μόλις κατάλαβαν ότι ένας νέος ιός μολύνει ανθρώπους, οι ερευνητές, άρχισαν έρευνες για να ανακαλύψουν τι μόλυνε τους ασθενείς. Έλεγξαν εξημερωμένα ζώα για ίχνη προηγούμενης μόλυνσης με τον ιό και βρήκαν έναν μικρό αριθμό κατσίκων και σκύλων που μπορεί να είχαν τον ιό στο παρελθόν. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη ήρθε όταν εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν από μικρά άγρια ζώα που αιχμαλωτίστηκαν και βρήκαν 71 μολύνσεις σε δύο είδη από μυγαλές, μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά και θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο με το νέο ιό.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για τον έλεγχο του ιού και θα πρέπει να διεξαχθούν όχι μόνο στις δύο επαρχίες όπου εντοπίστηκε ο ιός, αλλά ευρύτερα εντός της Κίνας και εκτός αυτής.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα