20/08/202219:05

Λευτέρης Βαρουξής: Η Ελλάδα επιστρέφει, αναπτύσσεται, ισχυροποιείται · Τίτλοι τέλους για την ενισχυμένη εποπτεία · Η χώρα μας επανέρχεται σε περιβάλλον κανονικότητας

Λευτέρης Βαρουξής: Η Ελλάδα επιστρέφει, αναπτύσσεται, ισχυροποιείται
· Τίτλοι τέλους για την ενισχυμένη εποπτεία
· Η χώρα μας επανέρχεται σε περιβάλλον κανονικότητας

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Η χώρα μας παίρνει εξιτήριο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και γυρίζει σελίδα, επιστρέφοντας στην κανονικότητα, για πρώτη φορά από το 2010.

Μετά από τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και τους ίδιους τους Έλληνες και με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων , διευρύνεται η ελευθερία των κινήσεων της ελληνικής οικονομίας.
Οι μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην οικονομική πολιτική είναι ίσως το σημαντικότερο κέρδος που θα έχει η χώρα μας από σήμερα, καθώς πλέον λήγει και τυπικά το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που είχε προεξοφληθεί εδώ και καιρό από τις αγορές.

Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Ταυτόχρονα ανοίγει μια νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της. Πρόκειται για το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική οικονομία.

Από αύριο η Ελλάδα μας, θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Το πιο θετικό ίσως είναι ότι η χώρα μας αλλάζει γενικά την εικόνα μιας παραπαίουσας οικονομίας που αποτελούσε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης κι αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα για υποψήφιους επενδυτές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα