01/09/202211:07

2ο θερινό σχολείο «ΗΡΩΝ»: Διάλεξη για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Ο πρώτος υπολογιστής, ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» είναι το θέμα διάλεξης που θα παραθέσει απόψε Πέμπτη 1/9/2022 στις 20.30 ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντας Μουσάς στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση για το ευρύ κοινό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου θερινού σχολείου «ΗΡΩΝ» με θέμα «Διάστημα και Αστρονομία», που συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δήμο Πύργου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό, τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ.

Είναι ένας αναλογικός μηχανικός υπολογιστής, που χρησιμοποιούνταν ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο μηχανισμό πλανητικής λειτουργίας, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα