Γεωενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας – Νέος γύρος κλιμάκωσης- Ευρώπη και G7 (HΠΑ) συνασπίζονται κατά της Ρωσίας – Πώς απαντά η Μόσχα
ΔιεθνήΓεωενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας – Νέος γύρος κλιμάκωσης- Ευρώπη και G7 (HΠΑ) συνασπίζονται κατά της Ρωσίας – Πώς απαντά η Μόσχα
Ογεωενεργειακός πόλεμος Δύσης και Ρωσίας εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Αμφότερες οι πλευρές κλιμακώνουν, απειλούν και προειδοποιούν, δημιουργώντας συνθήκες ολοκληρωτικού ενεργειακού πολέμου, όπου νικητής θα στεφθεί αυτός που θα επιδείξει ανθεκτικότητα και αντοχές. Η Δύση συνασπίζεται κατά της Ρωσίας, εντός ενός εκτεταμένου μετώπου που συνθέτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες του G7-με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ-, δρομολογώντας την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Η Ευρώπη, κυρίως, αλλά και οι λοιπές κραταίες δυτικές δυνάμεις, εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να τεθεί φραγμός στα ρωσικά ενεργειακά τερτίπια και «παίγνια», που προκαλούν πανικό στην αγορά ενέργειας και επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράλληλα η συνασπισμένη Δύση, με Ευρώπη και ΗΠΑ να βρίσκονται σε κοινή πλεύση, επιδιώκει να πλήξει επαρκώς αυτή τη φορά τη ρωσική οικονομία, η οποία ανταπεξήλθε σε σχετική ευκολία στις μέχρι τώρα επιβληθείσες κυρώσεις.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει «ξεθάψει» με τη σειρά της το τσεκούρι του ενεργειακού πολέμου. Έκλεισε επ’ αορίστου το Nord Stream, ενώ την ίδια στιγμή απειλή όσες χώρες επιβάλλουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Στο γεωενεργειακό πόκερ που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αμφότερες οι πλευρές δείχνουν να διατεθειμένες να κάνουν all in, να χρησιμοποιήσουν όλες τις τακτικές που τους παρέχει το παιχνίδι-ακόμη και μπλόφες-με αντικειμενικό στόχο να εξουθενώσουν, να λυγίσουν τον αντίπαλο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, αναμένεται η αντίδραση των αγορών στη νέα κλιμάκωση του γεωενεργειακού πολέμου. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά, ωστόσο, εκτιμάται ότι νέα «συνθήκη» που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα, θα προκαλέσει αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Η Gazprom κλείνει τον Νord Stream
Χθες η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream, ζωτικής σημασίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει «εντελώς» μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα, αν και επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Σάββατο μετά από εργασίες συντήρησης διάρκειας τριών ημερών.
Οι τεχνικοί λόγοι που επικαλείται η Gazprom για το shut down στον αγωγό, δεν έγιναν πιστευτοί ούτε αυτή τη φορά από την Ευρώπη, που κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιαστικές ενεργειακές τακτικές. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Siemens Energy που τονίζει πως: «τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.
Συμφώνησαν οι G7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών της Δύσης (G-) κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα καθοριστεί με συνδυασμό πληθώρας τεχνικών στοιχείων και θα είναι υψηλότερο από το κόστος παραγωγής που έχει η Ρωσία, ώστε να μη διακόψει τις εξαγωγές. Το πλαφόν θα επανεξεταστεί εάν αλλάξουν οι συνθήκες. Το σχέδιο προβλέπει «ποινές» σε χώρες και επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν, όπως η απαγόρευση παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και χρηματοδότησης.
Φον ντερ Λάιεν : Η Ευρώπη χρειάζεται πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου
Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου. «Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ΄ό,τι η Ρωσία.
«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν».
sofokleousin.gr