25/09/202222:16

Εκλογές Ιταλία: Αντίστροφη μέτρηση για τα exit polls – Όλα δείχνουν νίκη της ακροδεξιάς Μελόνι

Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκεται η Ιταλία, για τα πρώτα exit polls από τις εκλογές. Εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος- να αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Τι ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit polls

 

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Μόλις κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Αναμένεται άνετη νίκη της Μελόνι – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστικές καταβολές, αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ θα λάβει μεταξύ 44 και 47% των ψήφων.

 Το κόμμα της Μελόνι αναμένεται επίσης να αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων εντός του συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Μελόνι καθησυχάζει, αλλά η ανησυχία στην Ευρώπη παραμένει

Η νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, και ενώ η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, η κατάκτηση της εξουσίας της είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή το Βερολίνο.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, υπουργός της γερμανικής καγκελαρίας, δήλωσε ότι η Μελόνι είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές της Μελόνι καταψήφισαν ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, των αντιμεταναστών Σουηδών Δημοκρατών και του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Η 45χρονη πολιτικός από τη Ρώμη έλαβε υποστήριξη από το Vox προς το τέλος της προεκλογικής της εκστρατείας και σε απάντηση δήλωσε ότι τα δύο κόμματα συνδέονται με «αμοιβαίο σεβασμό, φιλία και πίστη», ενώ ελπίζει ότι η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας θα δώσει στο Vox κάποια ώθηση στην Ισπανία.

«Η Μελόνι φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη – αυτό είναι κάτι νέο [για τη δεξιά στην Ιταλία] σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Έχει επαφές με άλλα συντηρητικά κόμματα, τα οποία θέλουν μια Ευρώπη με λιγότερα πολιτικά δικαιώματα … το μοντέλο υπάρχει και το ίδιο και το σχέδιο».

Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, του φαβορί των εκλογών της Κυριακής, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα