10/10/202220:52

Πύργος: Οι πρόσκοποι τίμησαν τον Γιάννη Βαρουξή – Τιμητικές βραβεύσεις για 56 προσκόπους

Σε μια συγκινητική εκδήλωση και με παρουσία πλήθους κόσμου τιμήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Πάρκο ΣΠΚ ο Γιάννης Βαρουξής, ο οποίος με αφετηρία της ζωής του τον Πύργο προσέφερε από διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στον Ελληνικό Προσκοπισμό, διατηρώντας ξεχωριστή σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Πύργου Γιώργος Καραμάνης αναφερόμενος στο ήθος, την οργανωτικότητα και την επιμονή του Γιάννη Βαρουξή στη σωστή υλοποίηση των δράσεων, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για τους Ηλείους Προσκόπους και για τον Πύργο γενικότερα.

Ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κώστας Τριανταφυλλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννη Βαρουξή και ανέφερε, πολύ συνοπτικά, το βιογραφικό του από την ένταξή του στους Προσκόπους το 1944 μέχρι το 2006.

βραβευση2

Ακολούθησε η ομιλία του πρώην Γενικού Εφόρου και πρώην Προέδρου του ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χρήστου Λυγερού, ο οποίος λόγω του ότι νόσησε από Κορωνοϊό και δεν είχε ακόμα αρνητικοποιηθεί, μίλησε μέσω skype. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του Γιάννη Βαρουξή με τον οποίο συνεργάστηκε στενά επί σειρά ετών στην κεντρική διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και σε κάποιες από τις μεγάλες αποστολές και δράσεις των Προσκόπων που είχε οργανώσει.

Έντονα παραστατικός ήταν ο Τάσος Αρνιακός, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Έφορος των Προσκόπων, ο οποίος λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών του έκανε σύντομη παρέμβαση μέσω skype ανάμεσα στις συνδέσεις του στο δελτίο ειδήσεων. Μετέφερε προσωπικές του εμπειρίες, που αναδείκνυαν το ύφος και τον χαρακτήρα του Γιάννη Βαρουξή καθηλώνοντας το ακροατήριο.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο π. Λέκτορας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Πανεπιστημίου και πρώην Έφορος Προσκόπων Πελοποννήσου Βίκτωρας Στιβανάκης. Με γλαφυρότηρα, μετέφερε διαλόγους που είχε με τον Γιάννη Βαρουξή που σκιαγραφούσαν το όραμα που είχε για τον Προσκοπισμό και την προσφορά του στον τόπο.

βραβευση3

Ακολούθησαν οι τιμητικές βραβεύσεις για 56 Προσκόπους και άλλους εθελοντές που είχαν προσφέρει στις περσινές πυρκαγιές στους τομείς ευθύνης που είχαν αναλάβει οι Πρόσκοποι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Δημήτρη Βασιλόπουλο, Πάνο Φωτόπουλο και Αγγελική Δαφνερού που για 24ωρα είχαν αφιερώσει τις δυνάμεις τους στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Τις απονομές πραγματοποίησαν

ο Εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ηλείας αιδ. π. Νεκτάριος Συμεωνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσωπική γνωριμία που είχε με τον Γιάννη Βαρουξή όταν υπηρετούσε στην Ι.Μ. Σκαφιδιάς, ο Βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχαλης Κατρίνης, που αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Γ. Βαρουξή και την συνολική προσφορά των Προσκόπων στην κοινωνία, οι π. Βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και π. Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής οι οποίοι μετέφεραν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τον Γ. Βαρουξή από όταν ήταν Πρόσκοποι,

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Ρόη Αντωνοπούλου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δ. Πύργου Γιάννης Πλεμμένος οι οποίοι είχαν την ευθύνη της λειτουργίας των αποθηκών τροφίμων προς τους πυρόπληκτους των Δήμων τους και εξήραν την προσφορά των Προσκόπων στις περσινές πυρκαγιές ,

βραβευση4

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ισμήνη Κρεμμύδα και ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτ. Πελοποννήσου Νίκος Καραΐσκος που έκλεισαν την εκδήλωση μιλώντας για το έργο των Προσκόπων και τον Γιάννη Βαρουξή αντίστοιχα.

Πέραν των προαναφερομένων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεωργακόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο π. Αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πύργου Βασίλης Φάμελος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Νικ. Παναγιωτακόπουλος, η Έφορος Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Μπαρτζοπούλου, οι πρώην Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων Ηλείας Σπύρος Μπαμπής και Χρήστος Παπαγεωργίου, οι πρώην Τοπικοί Έφοροι Προσκόπων Πύργου Ευθ. Κολοκοτρώνης και Βασ. Ρασούλης, ο πρώην Τοπικός Έφορος Προσκόπων Αμαλιάδας Κυρ. Γούναρης και δεκάδες άλλοι παλαιοί Πρόσκοποι, Βαθμοφόροι, Πρόσκοποι, γονείς και φίλοι του Προσκοπισμού.

Τέλος οι οργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους γονείς για την προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών, την ΔΕΠΑΕ ΟΤΑ και τον κ. Σεϊντή για την προσφορά των καρεκλών και τους Αφους Παναγόπουλους για την ηχητική κάλυψη και τις άψογες διαδικτυακές συνδέσεις.

κοσμος 2

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα