1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρωτοποριακή δράση καθώς εγκαταστάθηκαν στο σχολείο αισθητήρες μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων
Αισθητήρες μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων εγκαταστάθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου τη Δευτέρα 09-12-2019, δίνοντας νέες δυνατότητες στο σχολείο και στην κοινωνία της πόλης μας. Τα σωματίδια αυτά Θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, για την τροποποίηση των καιρικών φαινομένων και την αυξανόμενη ένταση με την οποία αυτά εκδηλώνονται. Το μέγεθος των μικροσωματιδίων είναι σαράντα περίπου φορές μικρότερο από την τρίχα των μαλλιών μας.
Η εγκατάσταση των αισθητήρων πραγματοποιήθηκε από τον κ. Σπύρο Πανδή. Επικουρικά έδρασαν ως ομάδα οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου: κ. Δημόπουλος Δρ. Βιολόγος, κ. Μαρίτσας Πληροφορικής, κ. Μαντάς Πληροφορικής, κ. Μπίρμπας Δρ. Χημικός, Διευθυντής, κ. Μπακόπουλος Φυσικός.
Ο κ. Πανδής είναι κορυφαίος Επιστήμονας, Ερευνητής και Δάσκαλος. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών και τέως Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στην Πάτρα. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Advanced Investigator Grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την πρότασή «Μελέτες αιωρουμένων σωματιδίων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής (ATMOPACS)». Το βραβείο απονέμεται με βάση την Αριστεία και την πολύ υψηλή ποιότητα πρωτοποριακής και καινοτόμου Έρευνας. Είναι μεταξύ άλλων Research Professor στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Carnegie Mellon University στις ΗΠΑ. Έχει επιβλέψει τη διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα μεγάλου αριθμού ερευνητών, δέκα εκ των οποίων είναι τώρα Καθηγητές Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, Δανία, Ινδία, Μεξικό και Σουηδία. Σύμφωνα με τον οργανισμό είναι ένας από τους ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως στις Γεωεπιστήμες.
Η εγκατάσταση των αισθητήρων επιτρέπει στο σχολείο ποιοτική και καινοτόμο προσέγγιση των Παιδαγωγικών στόχων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα παρέχει γενικότερα στην κοινωνία της πόλης μας τη διαρκή εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ζητημάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Φυσικού Περιβάλλοντος. Διαρκής ροή λαμβανομένων δεδομένων εκπέμπονται στη διεύθυνση: https://www.purpleair.com/map… .
Στο σχολείο θεωρούμε σημαντική την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται πρωτοβουλίες και υλοποιούνται προγράμματα που υποστηρίζονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι μεταξύ άλλων το πρόγραμμα που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής Καθηγητές την κα Αργυροπούλου Αγγλικής Φιλολογίας, την κα Κουτσούκου Φυσικής Αγωγής και την κα Νικολετάτου Φιλόλογο, για την ενίσχυση και εδραίωση θετικών στάσεων των μαθητών ως προς το περιβάλλον τους.
Ευχαριστώ θερμά και εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας τον Καθηγητή κ. Πανδή. Ευελπιστούμε σε περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας προς όφελος του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας.