03/12/202208:37

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νίκος Θεοδοσίου: Από τον Θεόφιλο στην Κοντραμπάντα -Τέσσερις ιστορίες για τον κινηματογράφο

Παρουσίαση της νέα έκδοση της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» στην Δεξαμενή

«Κινηματογράφος και Παιδαγωγική» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στις 11:30, αύριο Κυριακή, σε συνεργασία με τον κοινωνικό πολυχώρο “Δεξαμενή” στον Πύργο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θεοδοσίου «Από τον Θεόφιλο στην Κοντραμπάντα», έκδοση της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μπάμπης Μπαλτάς και Δαμιανός Βογανάτσης ενώ ιστορίες από το βιβλίο θα διαβάσουν μέλη της Λέσχης “Δεξαμενή Αναγνώσεων”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου θα μιλήσει για τον Κινηματογράφο στην παιδαγωγική Φρενέ και αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία “Τι θα πει σχολείο” του Δημοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη Χανίων.

theodosiou fest vivlio 2

theodosiou fest vivlio 3

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πόσοι είδαν για πρώτη φορά κινηματογράφο και δεν μαγεύτηκαν; Σίγουρα ελάχιστοι. Το λευκό πανί, όπου κι αν στηνόταν, σ’ ένα άχαρο καφενείο, μια πλατεία ή μια φτωχή αίθουσα, γινόταν το όχημα για ένα ταξίδι στο όνειρο. Κι αυτό δεν άφηνε ασυγκίνητο κανέναν.

Κάποιοι, μικροί, έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Τη μαγεία που έζησαν αποφάσισαν να την  κάνουν επάγγελμα. Έγιναν κινηματογραφιστές για να φέρουν, αυτό που αγάπησαν,  σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Τις ιστορίες τεσσάρων παιδιών που άφησαν το άβολο κάθισμα  του θεατή  και πήραν θέση πίσω από τη μηχανή προβολής, αφηγείται αυτό το βιβλίο. Ιστορίες πραγματικές που μοιάζουν με παραμύθι.

-Η ιστορία του Λευτέρη, οχτάχρονου πρόσφυγα από τη Σμύρνη που μια σάπια κολοκύθα τον έφερε στο σινεμά του Πειραιά. Κι αυτή με τη σειρά της στο δικό του σινεμά στο Νέο Κόσμο όπου το λουρί μιας γεννήτριας  έγινε το καθημερινό άγχος. Αν σταμάταγε, η μαγεία χανόταν.

-Η ιστορία του Τέρπου, που δεν έβαλε μυαλό όταν πήγε να βάλει φωτιά στο σπίτι του από τον αυτοσχέδιο κινηματογράφο του. Συνέχισε μετά τον πόλεμο με σαραβαλάκια αυτοκίνητα  ή γαϊδουράκια να μεταφέρει την «αρχαία» μηχανή του για να παίξει σινεμά και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Λέσβου και της Λήμνου. Και έπρεπε να αποδείξει πως ο κινηματογράφος του ήταν ακίνδυνος γιατί το φιλμ τότε ήταν εύφλεκτο!

-Ο Παναγιώτης, έμαθε κινηματογράφο από τον Αγκόπ, Αρμένη πρόσφυγα. Και τρελαινόταν όταν οι γυναίκες έμπαιναν με κεριά αναμμένα στον εφήμερο σινεμά για να δουν τα «Πάθη του Χριστού» και μετέτρεπαν το καφενείο σε εκκλησία!

-Για τον Τάκη τον Αβόρανη, εξπέρ στην «κοντραμπάντα»,  όλα πήγαιναν θαυμάσια και τους χουντικούς χωροφύλακες μπορούσε να τους ξεγελά, και τον Ξανθόπουλο να παίζει παράνομα αλλά… ήρθε η τηλεόραση κι οι θεατές χάθηκαν.  Έπρεπε ν αλλάξει επάγγελμα. Κάποιος άλλος θα έπαιρνε τη θέση του.

Οι ιστορίες των τεσσάρων παιδιών, ιστορίες για το σινεμά της μεγάλης οθόνης και του σελιλόϊντ , τρέχουν παράλληλα με τη μεγάλη ιστορία.  Μια ιστορία που σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα όπως τη Μικρασιατική Καταστροφή και το τεράστιο προσφυγικό κύμα, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Το βιβλίο συμπληρώνεται και με ένα γλωσσάρι με όρους του κινηματογράφου, που ηχούν περίεργα σήμερα, καθώς η ψηφιακή προβολή δημιούργησε ένα νέο τοπίο.   Έτσι αυτό το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο και αυτός είναι ο λόγος που το «Σκασιαρχείο» αποφάσισε να το εκδώσει.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα