Ιράκ: Πατέρας σκότωσε την 22χρονη influencer κόρη του που εγκατέλειψε το πατρικό για να ζήσει στην Τουρκία
Παράλληλα, υπήρξαν πηγές που ανέφεραν ότι η 22χρονη Ιρακινή είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον αδερφό της και γι΄αυτό αποφάσισε να φύγει από την πατρίδα της.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν αύριο σε διαδηλώσεις με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι απαιτούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο ένοχος.
Η άτυχη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή στις 31 Ιανουαρίου στη νότια επαρχία Ντιγοανίγια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, Σαάντ Μαάν, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Η ιρακινή αστυνομία, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Guardian, είχε προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του «ειρηνοποιού» προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στην οικογενειακή διαμάχη, αλλά ο πατέρας της 22χρονης ήταν δυσαρεστημένος με την απόφασή της να μείνει μόνη στην Τουρκία», σχολίασε ο Μαάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νεαρή κοπέλα είχε ταξιδέψει στην Τουρκία με την οικογένειά της το 2017, αλλά αρνήθηκε να επιστρέψει μαζί τους στην πατρίδα. Αποφάσισε να μείνει στην Τουρκία αποκτώντας πολλούς θαυμαστές στο YouTube, όπου δημοσίευε βίντεο από την καθημερινότητά της και στα οποία εμφανιζόταν συχνά ο αρραβωνιαστικός της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ιρακινό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της ακτιβίστριας.
Από την πλευρά τους, οι ιρακινές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στην δημοσιότητα για τη φύση της οικογενειακής διαμάχης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, Σαάντ Μαάν, υποστήριξε ότι, μετά την πρώτη συνάντηση της αστυνομίας με την οικογένεια της κοπέλας, «μείναμε έκπληκτοι όταν την επόμενη μέρα…ενημερωθήκαμε για την δολοφονία της από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα, ο οποίος ομολόγησε την πράξη».
«Οι γυναίκες στις κοινωνίες μας είναι “όμηροι” αναχρονιστικών εθίμων λόγω της απουσίας νομικών αποτρεπτικών μέτρων, κυβερνητικών μέτρων, τα οποία επί του παρόντος δεν είναι ανάλογα με το μέγεθος των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας», έγραψε στο Twitter η Ιρακινή βετεράνος πολιτικός, Αλα Ταλαμπανί.
Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία έσπευσε να καταδικάσει τη «φρικιαστική» δολοφονία, επισημαίνοντας ότι «ο ιρακινός ποινικός κώδικας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με επιείκεια τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής» που περιλαμβάνουν πράξεις όπως επίθεση και ακόμη και φόνο.