23/02/202319:38

1ο ΕΠΑΛ Λεχαινών: Πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος κινητικότητας ERASMUS+ στην Πορτογαλία

Το 1ο ΕΠΑΛ Λεχαινών πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα 4-19 Φεβρουαρίου 2023 το πρώτο από τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας ERASMUS PLUS που έχει σχεδιάσει να εκτελέσει για το σχολικό έτος 2022-2023. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή 12 μαθητών από τις ειδικότητες Πληροφορικής και Οικονομίας-Διοίκησης και 4 συνοδών καθηγητών.

Το πρόγραμμα ERASMUS PLUS στοχεύει στο να αποκτήσουν οι μαθητές εμπειρίες και γνώσεις για τις επαγγελματικές κατευθύνσεις που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν, εργαζόμενοι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα σε επιχειρήσεις συναφείς με τις σπουδές τους στα ΕΠΑΛ. Γι’αυτό κατά την πραγματοποίηση του προγράμματος οι μαθητές τοποθετούνται σε επιχειρήσεις στην πόλη που υλοποιείται . Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται με βάση τις γνώσεις, τα εφόδια, τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των μαθητών.

Στις επιχειρήσεις οι μαθητές δουλεύουν ανά δύο ή και κατά μόνας. Ακολουθούν το ωράριο και το πρόγραμμα των εταιριών αυτών. Στις εταιρείες οι μαθητές εργάζονται μαζί με έναν μέντορα της εταιρείας που τους καθοδηγεί και τους βοηθά στις εργασίες που τους ανατίθενται.

epal lexain erasmus port 2

Στο πρόγραμμα που έγινε στην Μπράγκα συμμετείχαν οι μαθητές :

Α) Τομέας Πληροφορικής: Παναγόπουλος Νικόλαος, Κιατάι Ελντισιόνα, Βασιλόπουλος Διονύσιος, Ιβάνοβ Μαρίν, Μεϊντάνης Αναστάσιος-Ταξιάρχης, Μαρίνοβ Ντίμο

Β) Τομέας Οικονομίας-Διοίκησης: Κατσανιώτης Λάζαρος, Αλεξοπούλου Παναγιώτα, Μπαντούνας Δημήτριος, Φιλίπη Αρετή, Φουρναράκης Μιχαήλ, Δρακοπούλου Ερατώ

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές : Βατσής Παναγιώτης, Δελημπέης Γεώργιος την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος 04-11 Φεβρουαρίου 2023 και Αντωνακόπουλος Αντώνιος και Βυθούλκας Νικόλαος την δεύτερη εβδομάδα 12-19 Φεβρουαρίου 2023.

Οι μαθητές αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Βενιζέλος» της Αθήνας το Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 και μέσω Μονάχου έφτασαν στον προορισμό τους, στην Μπράγκα.

Την πρώτη μέρα έγινε γνωριμία των μαθητών και των συνοδών καθηγητών με τα στελέχη του φορέα υποδοχής στην έδρα του ενώ παράλληλα έγινε και η παρουσίαση των εταιρειών στις οποίες οι μαθητές θα εργάζονταν τις 2 εβδομάδες παραμονής τους στη Μπράγκα. Επίσης ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μαθητών που θα εργάζονταν στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

epal lexain erasmus port 3

Αυτές ήταν:

SML Port

ABC Braga Solution LPD

Rigardo Megalhaes Design

Travel Planet

DWS

Hotel do Bom Jesus

Την επόμενη μέρα έγινε η τοποθέτηση των μαθητών στις επιχειρήσεις και η γνωριμία τους με το χώρο εργασίας, τα στελέχη και τους συναδέλφους των επιχειρήσεων. Έτσι οι μαθητές εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό των εταιρειών και ακολούθησαν το πρόγραμμα τους για δύο εβδομάδες.

Πέρα όμως από τις εργασίες εμπειρίες και γνώσεις ένας ακόμα στόχος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ίδια τη χώρα, τον πολιτισμό της. Γι΄αυτό στο πρόγραμμα σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και δραστηριότητες στην Πορτογαλία. Έτσι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποίησαν ολοήμερη εκδρομή και ξενάγηση στην πρωτεύουσα της χώρας, στη Λισαβόνα και κατά την επιστροφή τους επισκέφτηκαν τη Φατίμα, το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της χώρας. Επίσης την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου πήγαν εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την τελετή απονομής στους μαθητές των certificate συμμετοχής τους στο πρόγραμμα από τον φορέα υποδοχής τους και δείπνο μαζί με σχολεία από την Ιρλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Κροατία που πραγματοποιούσαν αντίστοιχα προγράμματα στην πόλη.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές επέστρεψαν στην Ελλάδα μέσω Μονάχου.

Το 1ο ΕΠΑΛ Λεχαινών ευχαριστεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές του να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής με το να ταξιδέψουν, να ζήσουν και να εργαστούν για 2 εβδομάδες σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία αυτή οι μαθητές αποκόμισαν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και ανέπτυξαν δεξιότητες που θα αποδεικτούν πολύτιμες στην υπόλοιπη ζωή τους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα