17/03/202309:55

Αννα – Μαρία Βλαγκούλη: Οριστικά στους αγρότες οι εκχερσωμένες εκτάσεις…- Σημαντική ρύθμιση κυρίως για την Ηλεία

ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΓΚΟΥΛΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!

 

Οριστικά στους αγρότες οι εκχερσωμένες εκτάσεις…

 

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

 

Οριστικά διευθετείται το θέμα των εκχερσωμένων εκτάσεων και των δικαιωμάτων που έχαναν μέχρι τώρα οι αγρότες μας εξαιτίας της καταγραφής αγροτικής γης για τους δασικούς χάρτες.

Αυτό τόνισε χθες η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Άννα- Μαρία Βλαγκούλη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της, αφού και η ίδια είχε ενημερωθεί επισημαίνοντας το πρόβλημα του «εγκλωβισμού» πολλών ιδιοκτητών που αναζητούσαν λύση τόσο για να συνεχίσουν να καλλιεργούν όσο και για να μην χάνουν τις ενισχύσεις τους.

 

Με συγκεκριμένη κυβερνητική ρύθμιση δίνει πλέον τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους στις εκχερσωμένες  δασικές εκτάσεις για όσο διάστημα επιδοτούνται χωρίς να αποκτούν την κυριότητά τους.

 

Πρόκειται – όπως λέει η κα Βλαγκούλη – για ένα από τα τελευταία πιο σοβαρά προβλήματα των δασικών χαρτών, ενώ η ρύθμιση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων εκτάσεων βρίσκονται στην Ηλεία και στην Χαλκιδική…

 

Να σημειωθεί ότι το θέμα που ήταν δύσκολο να επιλυθεί παρά μόνο με πολιτική παρέμβαση όπως και γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάσθηκε στην κατάρτιση δασικών χαρτών  όταν άλλοτε δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του ’45 (ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, στις αντίστοιχες του 1960), μετέπειτα εκχερσώθηκαν παρανόμως, μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες και ξεκίνησαν οι αγρότες να τις εκμεταλλεύονται για να λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Όπως σημειώνει ακόμη η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι εκτάσεις αυτές θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη γεωργική  χρήση τους. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν μεταβάλλεται ο δασικός χαρακτήρας των ρυθμιζόμενων εκτάσεων, ούτε μεταβάλλεται ο χαρακτηρισμός που οι εκτάσεις αυτές φέρουν στους δασικούς χάρτες, αλλά επιτρέπεται η διατήρηση της αγροτικής χρήσης για όσο χρόνο οι εκτάσεις αυτές τελούν υπό το καθεστώς κοινοτικών ενισχύσεων.

Επί της ουσίας , προϋπόθεση είναι η χρήση αυτή να συνεχίζεται έως σήμερα ή να τελούν  σε καθεστώς αγρανάπαυσης και να είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ), δηλαδή  να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Στην περίπτωση αυτή η γεωργική χρήση θα διατηρείται για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα