22/03/202318:06

Μιχάλης Κατρίνης: «Να αποδοθούν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των 5ετών Γεωπονικών σχολών»

Μιχάλης Κατρίνης: «Να αποδοθούν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των 5ετών Γεωπονικών σχολών»

 

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με όλους τους συναδέλφους του, σε σχέση με την ανάγκη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι των παραπάνω Γεωπονικών Σχολών τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε απόγνωση, από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα (Π.Ε. Γεωπόνου) που δικαιούνται.
Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα τμήματα προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας με τα Πανεπιστήμια, δέχθηκαν τους πρώτους εισακτέους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και απέκτησαν νέα προγράμματα σπουδών Πανεπιστημιακού Επιπέδου, κατατεθειμένα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση των εν λόγω τμημάτων οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Γεωπονίας, το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο τπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), ενώ ήδη λειτουργούν και περαιτέρω Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και διδακτορικά που παρακολουθούνται από πλήθος φοιτητών.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας παραμένουν σε «ομηρία», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου, μη μπορώντας να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, στερούμενοι παράλληλα τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων του δημοσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο χρόνιο πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των ανωτέρω φοιτητών και των γονέων τους, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:
Αν σκοπεύουν να προβούν άμεσα σε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, που να συμπεριλαμβάνει και τα συγκεκριμένα Γεωπονικά Τμήματα 5ετούς φοίτησης, να κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου στους αποφοίτους τους και να επιτρέπει, παράλληλα, την εγγραφή τους στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.;

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα