23/03/202314:00

Επιμελητήριο Ηλείας: Οι Ηλειακοί Αμπελώνες συναντούν τους Ηλειακούς Ελαιώνες (Photos)

Οι Ηλειακοί Αμπελώνες συναντούν τους Ηλειακούς Ελαιώνες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του Αμπελώνα και του Ελαιώνα του Νομού Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Food Expo 2023,
υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας


Το Ελληνικό Ελαιόλαδο, όπως και το Ελληνικό Κρασί είναι διάσημα σε όλον τον κόσμο για την υψηλή τους ποιότητα και την ιδιαιτερότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Για τους γνώστες, ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή: το terroir βάζει την δική του σημαντική πινελιά στην ποιότητα και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Make Noise Event που έλαβε χώρα στην φετινή Food Expo 2023 έριξε τον προβολέα στον Αμπελώνα και τον Ελαιώνα του Νομού Ηλείας, μια εύφορη και πλούσια περιοχή που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί, οργανώνοντας δύο γευσιγνωσίες στις οποίες συμμετείχαν ελαιοποιεία και οινοποιεία με έδρα στον Νομό Ηλείας.

Την παρουσίαση της γευσιγνωσίας οίνων ανέλαβε ο γνωστός οινογράφος και σύμβουλος οίνου κ. Σίμος Γεωργόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου οι παρευρισκόμενοι έκαναν γευστικές δοκιμές σε κρασιά από δέκα οινοποιεία του νομού Ηλείας, κρασιά με εξαιρετική γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα, φτιαγμένα από σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, όπως ο Αυγουστιάτης, η Μαυροδάφνη και ο Τινακτορώγος.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Νίκος Κουτσούκος, Πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας και μέλος της Γευσιγνωστικής Ομάδας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και Τάκης Δημητρακόπουλος, μέλος της Γευσιγνωστικής Ομάδας ΣΕΒΙΤΕΛ ξενάγησαν τους συμμετέχοντες σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα δοκιμή ελαιολάδων των ελαιοποιείων του Νομού, ελαιόλαδα τα οποία είναι είτε μονοποικιλιακά είτε blends από τοπικές ποικιλίες, όπως η Νεμουτιάνα και η Κολιρέικη.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι: Θεοφίλη – Αλέξανδρος Σταγκουράκης, Κτήμα Δρούβα, Κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Μπριντζίκη, Κτήμα Ολύμπια Γη, Κτήμα Σταυρόπουλου, Οινοποιείο Κωνσταντινόπουλος, Οινοποιείο Μαρκογιάννη, Οινοποιείο Σκούτας και ΜΙΚΡΟΒΙΟ/Κτήμα Κουτσοδήμου.

Τα ελαιοποιεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι: Ηλειακή Ελαιουργία, Ηλείας Έλαιον, The Olive Temple – A.M.G. Karabelas Family, Κτήμα Μερκούρη, Λαπίθας Ελαιουργική, Μονοπάτι, Eleia-Σπηλιάδης, Ζάγκας Ευάγγελος, Eutropia Organic Olive Oil, Mponovolias Agrology, Olympia Green, Oilympian Koufolias, Pure Products Theofil και Κτήμα Γραμματικού.

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο κ. Θάνος Παναγούλιας, CEO της Forum SA και πολλά στελέχη της εταιρείας, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Μετά το τέλος του event, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος δήλωσε: «Με την ευκαιρία της έκθεσης γνωρίσαμε σημαντικούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που ενδιαφέρονται για το κρασί και το ελαιόλαδο. Με εκδηλώσεις σαν την σημερινή, προσβλέπουμε όχι στην απλή προώθηση του κρασιού αλλά στη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον λεγόμενο «τουρισμό εμπειρίας» και η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός οπωσδήποτε μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι στο πλαίσιο τέτοιων οργανωμένων εμπειριών.
Η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει ο Νομός Ηλείας μάς επιτρέπει να ελπίζουμε στην προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού, ανθρώπων οι οποίοι εκτιμούν τις εμπειρίες αυτές, τις επιδιώκουν και μπορούν να φέρουν αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.
Ειδικά ως προς το ελαιόλαδο, δεν μένουμε στην εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης, αλλά κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, έναν συνεχή αγώνα για την βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών και της ελαιοποίησης. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας δικαιώνουν, αλλά ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι.»

Η εκδήλωση “Make Noise Event” διοργανώθηκε από την εταιρεία Forum, διοργανώτρια εταιρεία της διεθνούς έκθεσης Food Expo, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CREATIVE@HUBS: Ολιστική Δικτύωση Δημιουργικών ΜΜΕ μέσω συνεργατικών χώρων, Interreg Greece-Italy 2014-2020 με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Regione Puglia (Ιταλία). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), με την Εθνική Συμμετοχή Ελλάδας και Ιταλίας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα