25/03/202316:08

Πύργος: Επετειακή εκδήλωση του Δήμου Πύργου για τα 202 χρόνια από το 1821 -Παναγιώτης Αντωνακόπουλος :“Ελλάδα και Έλληνες, μια διαχρονική δύναμη στον πλανήτη” (Photos)

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος : “Ελλάδα και Έλληνες, μια διαχρονική δύναμη στον πλανήτη”

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, γεμάτη ιστορία, καταγραφές γεγονότων αλλά πάνω απ΄ όλα εθνική υπερηφάνεια για την κληρονομιά και τους αγώνες των προγόνων μας, τους αγωνιστές του 1821, διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Πύργου στο Θέατρο “Απόλλων” με θέμα «202 χρόνια από το 1821 – Διδάγματα από την Επανάσταση που συγκλόνισε την Ευρώπη», την Παρασκευή 24/3.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, καλωσόρισε τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπως και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου -Ιστορικός, Θεόδωρος Λάμπρος.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος

Στην ομιλία του ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

“Πάντα είναι απαραίτητη η τόνωση της εθνικής περηφάνιας για να έχει μια σταθερή πορεία ένας λαός παρά τις αντιξοότητες. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, είναι μια διαχρονική δύναμη στον πλανήτη. Η ιστορίας μας, η προσήλωσή μας στις αξίες του πολιτισμού, της θρησκεία μας, του αρχαιοελληνικού τρόπου σκέψης, μας κρατούν δυνατούς. Αν έχουν χαλαρώσει αυτές οι αξίες, μπορούμε να ανατρέξουμε στα βιβλία της Ιστορίας και να διαβάσουμε για τα κατορθώματα αυτού του λαού που ανέτρεπε τις προβλέψεις των «σοβαρών». Η αυτοδιοίκηση πρέπει να κρατήσει ψηλά τα λάβαρα των αξιών και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η Ιστορία συνεχίζεται να γράφεται. Θέλω να συγχαρώ όσους μάχονται κόντρα στους καιρούς να κρατήσουν στοιχεία της ταυτότητάς μας. Λέμε ναι στην παγκοσμιοποίηση, όχι όμως στην ισοπέδωση”.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος
Αμέσως μετά, ο κ. Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας Μιχάλης Χρυσανθόπουλος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, όπως και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”, Φώτη Βερβίτα.

th lam3

Η Επανάσταση που συγκλόνισε την Ευρώπη
Ως τη σημαντικότερη περίοδο της Νεότερης Ελληνικής ιστορίας μας, χαρακτήρισε στην ομιλία του ο κ. Λάμπρος το 1821, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “ Η περίοδος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι ένα πολυσύνθετο ιστορικό γεγονός που συνεχίζει, ακόμα και σήμερα -σε μια πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο- να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό που «μαγεύει» το 1821 είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές γνωστοί και μη, είναι ο καθένας μια ιστορία από μόνος του.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που κάθονται και όρθια άτομα

Άνθρωποι με πάθη, αδυναμίες, προτερήματα αλλά και ελαττώματα κατάφεραν και ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας μεγάλης Αυτοκρατορίας όπως ήταν η Οθωμανική με σκοπό να αποτινάξουν τον ζυγό της σκλαβιάς μετά από 400 χρόνια”.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακής φορεσιάς και οπλισμό του Ιερού Λόχου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και του Μακεδονικού Αγώνα από τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας , όπως και παρουσίαση παραδοσιακής φορεσιάς και οπλισμού από τα μέλη του Συλλόγου “Χαράλαμπος Βιλαέτης”.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, όρθια άτομα και κείμενο που λέει "ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ Û ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ"

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, όρθια άτομα και άτομα που κάθονται


Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα