29/03/202320:24

Στάθης Καννής: «Για έναν Δήμο Πύργου επιτέλους Καθαρό»

Λίγοι μήνες απέμειναν για την ολοκλήρωση της θητείας της δημοτικής αρχής και η κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι απολύτως προβληματική, επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία και εκθέτει τον Δήμο στα μάτια των επισκεπτών και τουριστών…είναι μια ντροπή που πρέπει να παύσει να υπάρχει άμεσα και ριζικά.

Πέρα από την βελτίωση της αποκομιδής που επήλθε εξ αντικειμένου από τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων/ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά από τον Σεπτέμβριο του 2016,

  • Τα απορρίμματα είναι παντού, έχοντας δημιουργηθεί μικρές ή μεγάλες χωματερές από σκουπίδια, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, κλαδέματα, που μάλιστα παρουσιάζονται με θράσος ως νόμιμες.
  • Στάδιο Πύργου, Παλιό Νοσοκομείο, Άγιος Ιωάννης, πρώην λίμνη Μουριάς, Κυανή Ακτή, Αντλιοστάσιο, Καβούρι, Κατάκολο και τόσες άλλες περιοχές έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
  • Η Ανακύκλωση έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, με την ευθύνη να βαρύνει ακέραια τη νυν Δημοτική Αρχή.
  • Οι κάδοι των απορριμμάτων υπολείπονται αριθμητικά των αναγκών, είναι ακάθαρτοι και αποκρουστικοί, ενώ τα σημεία τοποθέτησής τους αποτελούν εστίες μόλυνσης και δυσωδίας.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας και την ανεύθυνη και βλαπτική προς το κοινωνικό σύνολο συμπεριφορά κάποιων ολίγων συμπολιτών μας (που πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά), δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος είναι ο μόνος Δήμαρχος που από την αρχή της θητείας του είχε την τύχη να λειτουργεί νόμιμος αδειοδοτημένος χώρος στην Τριανταφυλλιά και θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια σύγχρονη πολιτική στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και της καθαριότητας.

Όλες οι «έξυπνες πόλεις» προωθούν λύσεις που εκκινούν από την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, την ανακύκλωση σε όλα τα είδη των αποβλήτων που παράγονται καθώς και την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Η αποχωρούσα Δημοτική αρχή, κατά την σχεδόν τετραετή θητεία της, αντί της επίλυσης αυτού του κορυφαίου ζητήματος «Δήμος Πύργου καθαρός», περιορίστηκε σε μεγαλοστομίες και θεατρινίστικες φωτογραφίσεις του Δημάρχου (αλήθεια ο κλαδοτεμαχιστής τέθηκε έστω και μια φορά σε λειτουργία μετά τη φωτογράφισή του;) συνοδευόμενες πάντα από τις γνωστές παραληρηματικές επιθέσεις του σε όλους και για όλα.

Μάλιστα την  ίδια ώρα ο Δήμος οφείλει πάνω από 1.600.000 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ (χρήματα που έχει εισπράξει από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών και προφανώς κάπου έχουν χαθεί στην πορεία..).

Η παράταξή μας, μπροστά στο σοβαρότατο θέμα που ανέκυψε με την ανεξέλεγκτη χωματερή στην πρώην λίμνη Μουριάς, θέτει στο δημόσιο διάλογο τους στόχους και τις προτάσεις της για τη διαχείριση των ογκωδών και των «πράσινων» αποβλήτων (κλαδεμάτων κήπων και πάρκων) αλλά και της εν γένει αξιοπρεπούς εικόνας του Δήμου Πύργου.

Το κεντρικό ζήτημα είναι η ριζική βελτίωση/αποκατάσταση της καθαριότητας σε όλη την έκταση του Δήμου Πύργου (Πόλη, Χωριά, δρόμοι, ποτάμια, ακτές), η εξάλειψη των χωματερών από παντού, με την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δυνάμεων και πιστώσεων.

«Για έναν Πύργο επιτέλους Καθαρό» με

  • την αποφασιστική βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων,
  • την επαναλειτουργία της Ανακύκλωσης (με πιστευτό και παραδειγματικό τρόπο για τους Δημότες), για όλα τα ανακυκλούμενα υλικά (χαρτί, μέταλλα, γυαλί, βιοαπόβλητα, πλαστικό, ηλεκτρονικά κλπ.),
  • τη δημιουργία υποδομών χωριστής συλλογής και διαχείρισης των ογκωδών και «πράσινων» αποβλήτων με τη λειτουργία πολλών «Πράσινων Σημείων» και αποτελεσματικού κινητού συνεργείου,
  • τη δραστηριοποίηση του εθελοντισμού και την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • την εφαρμογή των  προβλεπόμενων στον ισχύοντα Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΥΡΓΟΥ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα