30/03/202312:38

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας – ”Ηλείας Εγκώμιον 2023”: Εκδήλωση-αφιέρωμα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχ. Ολυμπίας – Αρχαία Ήλιδα – Επικούρειος Απόλλωνας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας ,θα πραγματοποιήσει,γιά ένατη χρονιά ,την εκδήλωση-αφιέρωμα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας – Αρχαία Ήλιδα – Επικούρειος Απόλλωνας, καθώς και στο παρελθόν και παρόν του Νομού,στο πλαίσιο της πανελλήνιας εμβέλειας αυτής εκδήλωσης  Ηλείας Εγκώμιον  2023” το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 και ώρα 7.30μμ στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία].
Την εκδήλωση θα προλογίσει  ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.Αθανασιος Β΄.
sul politi up ekdil 2
Συμμετέχουν
– Εισηγήσεις
Σταμάτης Πορτελάνος Δρ., καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας ” με θέμα  Η Ολυμπιακή ιδέα και η εξέλιξή της. Αναβίωση ή αλλοτρίωση”.
ilias egkomion trap 3

Ο διαπρεπής ομιλητής γεννήθηκε στην Αθήνα κατάγεται από τη Σύρο. Φοίτησε με υποτροφία στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας στο Παρίσι  και στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σορβόνη και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου, στη Φιλοσοφία, στην Κοινωνιολογία της θρησκείας και στη Θρησκειολογία. Δίδαξε στα Λύκεια της Βαρβακείου Σχολής και των Αναβρύτων. Υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πρόσφερε μεταπτυχιακά μαθήματα ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπηρέτησε ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Είναι συγγραφέας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και έχει συγγράψει μονογραφίες, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, δοκίμια και άρθρα ποικίλου περιεχομένου φιλοσοφικού, παιδαγωγικού, θρησκειολογικού, και πολιτισμικού. Συμμετέχει ως μέλος σε Επιστημονικούς και Πολιτιστικούς φορείς. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει βραβευτεί για την ποίησή του και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του.

Γιώργος Λεκάκης συγγραφεας με θέμα  Ηλεία, ήλιος και γλωσσα’‘.
ilias egkomion trap 4
Ο Γιώργος Λεκάκης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί Κοινωνιολογία-Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Είναι μέλος:

–  μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Κατοχικού Δανείου και των Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών, και

–  τ. μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, και της Επιτροπής Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων.

– Γ. Λεκάκης έχει συγγράψει περισσότερα από 50 βιβλία για τον Καποδίστρια, την Θεσσαλονίκη την Ήπειρο, τα Τάματα και αναθήματα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Σαμοθράκη, τα πολυφωνικά τραγούδια, το Αιγαίο, τις Παραδοσιακές φορεσιές, την άγνωστη Μικρά Ασία, τα Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών, την Λαογραφία της θάλασσας, την Ίμβρο, τους Παξούς, την Μουσική, τον πόλεμο του ΄40, τις Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχήςτους Ναζί, τις Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχήςτις Ιαματικές Πηγές της Ελλάδος, τα νησιά της Ελλάδος, την Ερείκουσα, κ.ά.

Μονογραφίες-ανάτυπα για τους Παξούςτην Γαύδο, την Αστυπάλαια, την Ανάφη,κα το Δημοτικό Τραγούδι, Τα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων, κ.ά. Επιμελήθηκε επανεκδόσεις προλόγισε βιβλία, έκανε περισσότερα από 100 ντοκυμανταίρ, κλπ.

Ως δημοσιογράφος έχει αρθρογραφήσει σε: Νέα, Ρωμιοσύνη, ΚέρδοςΘεσσαλονίκηΕλεύθερος ΤύποςΕλευθερία (Λονδίνου), Έθνος (Κυριακής), Κόντρα NewsΓεωτρόπιο (Ελευθεροτυπίας), Φαινόμενα (Ελεύθερου Τύπου), CrashΕπίκαιρα, και σε πολλά περιοδικά. Επιμελείται την ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ως συγγραφέας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα, έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές (την μία μάλιστα με τίτλο «Απάνθισμα», προλόγισε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος).

Ο Γ. Λεκάκης είναι και στιχουργός. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες και στίχους του έχουν μελοποιήσει οι σημαντικότεροι συνθέτες.

Ο Γ. Λεκάκης έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για «την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό και την πολιτιστική αρθρογραφία του». Τον Δεκέμβριο του 2011 η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, δια του προέδρου της. καθηγητού κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, βράβευσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Γ. Λεκάκη για την εν γένει προσφορά του στην έρευνα.

– Περιήγηση στα θρησκευτικά Μνημεία της Ηλείας.
– Επιμέλεια  μουσικής/εικόνας  Παναγ.Μαρίνος- συνθέτης.
Η μεγάλη αυτή εκδήλωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν ήδη δηλώσει την παρουσία τους πολλοί πανεπιστημιακοί, δημοφιλείς καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και συμπολίτες από όλα τα σημεία του Νομού, αφού αφορά τη διαδρομή και τον Πολιτισμό της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ομότιτλη εκδήλωση με το ίδιο περιεχόμενο και στόχευση , αλλά με άλλη δομή, έγινε τα οκτώ τελευταία χρόνια, με μεγάλη απήχηση και επιτυχία.
Θα ακολουθήσει συνεστίαση με απαραίτητα δήλωση συμμετοχής στους διοργανωτές.
H εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Δ.Ελλάδας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ilias egkomion trap 2
(Δελτίο Τύπου)

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα