30/03/202313:52

«Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ηλείας»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω η εκδήλωση για το ΝΕΡΟ ως κοινωνικό αγαθό

Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ», σε συνεργασία με τις ομάδες «Φίλοι Καϊάφα» και «Ενεργοί Πολίτες Ζαχάρως» διοργάνωσε εκδήλωση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

1. Ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, που με πρωτοβουλία του έχει κατατεθεί Ερώτηση στη Κομισιόν από την ομάδα της Αριστεράς, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θεωρήσει το νερό ως εμπόρευμα, αναφέρθηκε:

· Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός παραμένει πιστός στην εμμονή του για τις ιδιωτικοποιήσεις και προφανώς και για το νερό. Μια τέτοια επιλογή θα έχει απίστευτες συνέπειες, καθώς οι ίδιοι είμαστε “νερό” ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό και τα κέρδη που αποφέρει η ιδιωτικοποίηση στους παρόχους, -χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία-, είναι τεράστια!

· Στην Ελλάδα είναι πρόβλημα ότι δεν ξέρουμε τι ποσότητα νερού διαθέτουμε. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχει γίνει η διαχείριση που χρειάζεται από τους φορείς.

· Στην Ε.Ε., δυστυχώς, δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική για το νερό, ούτε καν για τη άρδευση του πρωτογενή τομέα Υπάρχουν ισχυρά λόμπυ σχετιζόμενα με την Αγροτική Πολιτική, καθώς υφίσταται και η νέα ΚΑΠ που περιλαμβάνει καινούργια δεδομένα για την παραγωγή, τον τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος κ.λ.π.

· Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι και οι αριστεροί, συζητάμε προς την κατεύθυνση, καθώς αυτή είναι η τάση στα κράτη της ΕΕ για την επαναδημοτικοποίηση των φορέων διαχείρισης νερού.

· Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη κλιματική κρίση με τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα μας, τις επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Τέλος συμφώνησε με παρισταμένους για την τοποθέτηση υδροστρόβιλων και πάνελ στα κανάλια άρδευσης των φραγμάτων.

· Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μόλις αναλάβει την κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά, τα οποία προστατεύονται και από το Σύνταγμα και να πάρει τις ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποκατάστασή τους.

2. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βραβευμένο, συγκλονιστικό, ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του ερευνητή-δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Γιώργου Αυγερόπουλου, που είχε αποκαλύψει τον μυστικό πόλεμο για το νερό στην Ευρώπη.

3. Ο Γ. Αυγερόπουλος στη παρέμβαση του αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες των ηγεσιών της ΕΕ και κυβερνήσεων της Ευρώπης να ιδιωτικοποιήσουν το νερό και την αντίσταση κινημάτων που κατάφεραν να το σταματήσουν ή ακόμα περισσότερο να επαναφέρουν πίσω στο Δημόσιο από τους ιδιώτες. Για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, αγνόησε τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την απόφαση συμμόρφωσης που εστάλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή!

4. Στη συνέχεια και με τους δύο ομιλητές έγινε πλούσια συζήτηση.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα