Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά» κατέθεσε παιδοκαρδιολόγος
Συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας, με την κατάθεση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά.
Η γιατρός δήλωσε πως εξέτασε το παιδί λίγες μέρες πριν εισαχθεί στο Καραμανδάνειο το 2021 και δεν είχε βρει κανένα πρόβλημα στην καρδιά του ή κάποια άλλη ένδειξη για επιπλοκή που θα οδηγούσε σε ανακοπή.
Όταν η ανήλικη εισήχθη στο νοσοκομείο, γιατρός της ζήτησε από την παιδοκαρδιολόγο να την εξετάσει, αλλά εκείνη, έχοντας ήδη δει την ασθενή, αποφάσισε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για επανεξέταση. «Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου».
Σχετικά με την ανακοπή στην 9χρονη σημείωσε πως «ακόμη και η γρίπη ή ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία… Με βάση τη δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή. Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα».
Μελετώντας δύο καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας, ενώπιον του δικαστηρίου, η μάρτυρας τόνισε πως «είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία της. Καμία υποψία, καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο».
Αφότου το παιδί υπέστη ανακοπή, μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου για να την εξετάσει. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγου υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως, τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά. Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκειες βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα». Η γιατρός επεσήμανε πως σε έλεγχο του Ωνασείου δεν προέκυψε κληρονομικό νόσημα καρδιάς στην Τζωρτζίνα.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η εξής συνομιλία με την πρόεδρο:
Πρόεδρος: Ποια είναι η διαφορά της ανακοπής με το έμφραγμα;
Μάρτυρας: Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δύο αίτια που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν.
Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;
Μάρτυρας: Δυστυχώς, βλέπουμε απευθείας νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.
Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;
Μάρτυρας: Τίποτα δεν βλέπουμε. Απλώς σταματάει.
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται, ας πούμε;
Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.
Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;
Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει… ή ότι ξύπνησες ένα παιδί απότομα.
Newsbomb.gr