20/04/202319:17

Εκτοξεύτηκε και εξερράγη ο Starship, ο μεγαλύτερος πύραλος που κατασκευάστηκε ποτέ -Από την SpaceX του Ε. Μασκ

Το σχέδιο της εκτόξευσης

Εκτοξεύθηκε στις 4.30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο μεγαλύτερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Starship της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, μετά από πολλές αναβολές.

Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε την Δευτέρα του Πάσχα (18/4), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ώρων, η οποία τελικά γίνεται σήμερα στη την Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Το σχέδιο της εκτόξευσης του Starship
Ο πύραυλος έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να έχει σχεδόν διπλάσια ώθηση από οποιονδήποτε πύραυλο που έχει φτιαχτεί ποτέ.
Στόχος είναι να σταλεί το ανώτερο μέρος του οχήματος προς τα ανατολικά, για να ολοκληρώσει σχεδόν έναν κύκλο γύρω από τον πλανήτη.

Ο Έλον Μασκ ελπίζει να ανατρέψει εντελώς την επιχείρηση πυραύλων με το Starship. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως και γρήγορα επαναχρησιμοποιήσιμος. Ο ιδιοκτήτης του twitter οραματίζεται να πετάει ανθρώπους και δορυφόρους σε τροχιά πολλές φορές την ημέρα, με τον ίδιο τρόπο που ένα αεροσκάφος μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό. Μάλιστα, πιστεύει ότι το όχημα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή διαπλανητικών ταξιδιών για τους απλούς ανθρώπους.

Το πάνω τμήμα του Starship έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μικρά άλματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται ολόκληρος. Αυτός ο εκτοξευτήρας-μαμούθ, που ονομάζεται Super Heavy, εκτοξεύτηκε ενώ ήταν στερεωμένος στη βάση εκτόξευσης τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι κινητήρες σε εκείνη την περίπτωση είχαν μειωθεί στο 50% της ικανότητάς τους.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο πύραυλος του Έλον Μασκ
Υποθέτοντας ότι όλα θα εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Starship κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, με τους 33 κινητήρες στο κάτω μέρος του προωθητικού κινητήρα που τροφοδοτείται με μεθάνιο, να καίνε για δύο λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Σε αυτό το σημείο, τα δύο μισά του πυραύλου θα διαχωριστούν και το πάνω τμήμα, το σκάφος, θα συνεχίσει με τους δικούς του κινητήρες για άλλα έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να περάσει πάνω από την Καραϊβική και να ταξιδεύσει στο διάστημα περισσότερο από 100 χιλιόμετρα, πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η SpaceX θέλει ο εκτοξευτήρας Super Heavy να προσπαθήσει να πετάξει πίσω κοντά στις ακτές του Τέξας και να κατέβει κάθετα, για να αιωρηθεί ακριβώς πάνω από τα νερά του Κόλπου. Στη συνέχεια θα του επιτραπεί να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Το σκάφος στοχεύει να επανέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα μετά από σχεδόν μια πλήρη περιστροφή της Γης, κατεβαίνοντας στον Ειρηνικό ακριβώς βόρεια των νησιών της Χαβάης. Του έχουν δοθεί προστατευτικά πλακάκια για να αντιμετωπίσει την τεράστια θέρμανση που θα υποστεί κατά την κάθοδο. Τέλος, η πτώση του Starship στον ωκεανό έχει προγραμματιστεί να γίνει 90 λεπτά μετά την απογείωση.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα