22/04/202313:24

Ηνίοχος 23: Ινδικά Sukhoi, ελληνικά Rafale, F-16 από ΗΠΑ, και F-15 από Σαουδική Αραβία στην Ανδραβίδα

Ξεκινά από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023».

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση θα λάβει χώρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης.


Κατά την διάρκειά της θα συνεξετασθούν αντικείμενα και θα υλοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της διεθνούς άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23». Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα νεοαποκτηθέντα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ποιες χώρες θα συμμετέχουν στην άσκηση

Στην πολυεθνική άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Kypros_-_Hnioxos

– η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

Rafale_France
– η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale

US_Air_Force

– οι ΗΠΑ με F-16, ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

– η Ινδία με αεροσκάφη Sukhoi-30

Jordanian_F16

– η Ιορδανία με F-16

Spain_Air_Force

– η Ισπανία με F-18

Italian_Air_Force

– η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado

Saoudi_F5

– η Σαουδική Αραβία με F-15

Slovenian

– και η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών

Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.

Αποστολή αντιπροσωπειών από 7 χώρες
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της άσκησης «Ηνίοχος 2023» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μια σειρά κρατών προγραμματίζουν την αποστολή αντιπροσωπειών για την παρακολούθηση της άσκησης. Οι Χώρες που έχουν δηλώσει πρόθεση αποστολής αντιπροσωπείας είναι η Γερμανία, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν. Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον που είναι αντιπροσωπευτικό πραγματικού πολέμου. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντεςνα επικοινωνήσουν σε επαγγελματικό περιβάλλον και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες του άλλου.

Η φάση προετοιμασίας ξεκίνησε από τις 18 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 23 Απριλίου ενώ η φάση εκτέλεσης, θα αρχίσει από τις 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου 2023.

Η άσκηση «ΩΡΙΩΝ 2023»
Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23». Η Άσκηση θα λάβει χώρα από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών – ΜΥΑ), και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα