05/05/202320:07

ΠΟΥ: Λήξη της πανδημίας κορωνοϊού κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- Πλέον σε ενδημική φάση ο ιός

Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Παρασκευή το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ένα ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.
«Χθες συνήλθε για 15η φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Δέχτηκα τη σύστασή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ στην ιστορική ανακοίνωση για τη λήξη της πανδημίας Covid-19 (Reuters)

Η ανακοίνωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με λήξη της πανδημίας, ενός ανεπίσημου όρου που δεν χρησιμοποιείται στην τεχνική ορολογία του ΠΟΥ.

O οργανισμός σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020, μια κίνηση που επιτάχυνε την αντίδραση των κυβερνήσεων και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Όμως, παρά την πρόοδο και τη λήξη της πανδημικής φάσης, ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ.

Η ιστορική ανακοίνωση της Παρασκευής «δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο Γκεμπρεγιέσους.


Επισήμανε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιθανότατα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια, πολύ πάνω από τον επίσημο απολογισμό των 7 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός θανάτων μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 100.000 νεκρών ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 στις 24 Απριλίου.

Στην αντιμετώπιση της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μήνες μετά την απόφαση των περισσότερων κυβερνήσεων να άρουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες και τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το in.gr μετά το πανδημικό κύμα ο κοροναϊός περνά σε ενδημική φάση, κατά την οποία θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους αλλά χωρίς απότομες εξάρσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα