30/05/202315:04

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: «Αγαπούμε τον ποταμό – προστατεύουμε τον Αλφειό» -Πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η 2η συνάντηση Δικτύου Σχολείων ποταμού Αλφειού (Photos)

«Αγαπούμε τον ποταμό – προστατεύουμε τον Αλφειό»
-Πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η 2η συνάντηση Δικτύου Σχολείων ποταμού Αλφειού

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από 15 σχολεία της Ηλείας πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 η 2η συνάντηση του Δικτύου Σχολείων ποταμού Αλφειού.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο διαμοιράστηκε στα σχολεία με δραστηριότητες στις δύο γέφυρες του Κλαδέου, με θεματικές σχετικές με τη χλωρίδα του Αλφειού και την ανθρώπινη παρέμβαση στο ποτάμι. Αντίστοιχες δράσεις έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο, στα μουσεία, στον Βοτανικό κήπο, ενώ εκπαιδευτικά παιχνίδια αναπτύχθηκαν μεταξύ αρχαιολογικού χώρου και μουσείου.

Γύρω στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Σχολείων στο Παλιό Δημαρχείο (Θεατράκι) με τα παιδιά να αναφωνούν το σύνθημα «Αγαπούμε τον ποταμό – προστατεύουμε τον Αλφειό». Στους χαιρετισμούς που εκφώνησαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Καρατζάς, έγινε αναφορά στη σημασία των ποταμών στη ζωή των ανθρώπων και στην ανάγκη προστασίας του Αλφειού και της φύσης γενικότερα από κάθε είδους περιβαλλοντικές απειλές. Παρουσιάστηκαν επίσης σχετικά με το ποτάμι δρώμενα από τα Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας – 6ο Δ.Σ. Πύργου – 10ο Δ.Σ. Πύργου – Δ.Σ. Επιταλίου, Νηπιαγωγείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Κωσταριάς, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Σχολείων Αλφειού κ. Αλέξης Σοφιανόπουλος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, κ.α. Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γεωργιόπουλος και η κα Αντωνοπούλου έδωσαν στους μαθητές αναμνηστικούς επαίνους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Το Δίκτυο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΛΦΕΙΟΣ- Διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο- είναι μια συνεργατική δράση σχολικών μονάδων της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ηλείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για τον Αλφειό Ποταμό, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ποτάμι της Πελοποννήσου, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Στόχος του δικτύου είναι να μελετηθούν οι φυσικές ομορφιές και τοπία του Αλφειού τα Οικοσυστήματα, οι πηγές, η λεκάνη απορροής και το Δέλτα του ποταμού. Οι μαθητές ανατρέχουν στα περάσματα, τις παρεμβάσεις στη ροή του, το φράγμα του Φλόκα και τις γέφυρες, καταγράφοντας τη μορφολογία του και το ρόλο στη ζωή των κατοίκων της περιοχής του Αλφειού καθώς και των παραπόταμων που τον τροφοδοτούν.

Το Τοπικό Δίκτυο περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Ποταμός Αλφειός, διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο», ξεκίνησε το 2022 και σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτό πάνω από 800 μαθητές από 15 διαφορετικά σχολεία της Ηλείας, με προοπτική να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα