31/05/202323:30

Όταν πίσω από τα UFO «κρύβονται»… φούρνοι μικροκυμάτων και ο Μπαρτ Σίμσον – Πώς εξηγεί η NASA τα «ανώμαλα φαινόμενα»- Η επιτροπή της NASA είπε ότι, όσο και προσπαθούμε, ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μένει ανεξιχνίαστο

Όπως και αν τις ονομάσει κανένας με την ορολογία του συρμού -«άγνωστα αντικείμενα» ή «ανώμαλα φαινόμενα»- οι μυστηριώδεις θεάσεις ιπτάμενων αντικειμένων στους ουρανούς πάντα θα γοητεύουν το κοινό.

Αν όμως περίμενε κανένας αποκαλύψεις για εξωγήινους από τη δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής της NASA την Τετάρτη, μάλλον δεν θα τις βρήκε.

Το σώμα των 16 επιστημόνων που μίλησε για την μεγάλη έρευνά τους για τα άγνωστα φαινόμενα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν καλύτερα δεδομένα, για το bullying που δέχονται από την κοινή γνώμη και για τις «βαρετές εξηγήσεις» που έχουν πολλές από τις θεάσεις. Και πάλι όμως ένα μικρό ποσοστό από τα εκατοντάδες περιστατικά μένει ανεξήγητο.

Ο επικεφαλής του γραφείου έρευνας της NASA, Σον Κερκπάτρικ, είπε στη συνεδρίαση ότι η πλειονότητα των αναφορών που εξέτασε η ειδική ομάδα έχει «βαρετές εξηγήσεις» παρά το ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παραμένουν στην πράξη ανεξιχνίαστες λόγω της έλλειψης δεδομένων.

Ποιες είναι αυτές; Ερευνητές στην Αυστραλία προσπαθούσαν να βρουν άκρη με ένα παλμό ακτινοβολίας από το Διάστημα μέχρι να αντιληφθούν ότι οφειλόταν σε έναν… φούρνο μικροκυμάτων. Η εξήγηση δόθηκε ήλθε όταν παρατήρησαν ότι τα περίεργα σήματα καταγράφονταν την ώρα του φαγητού, οπότε οι αισθητήρες έπιαναν τη λειτουργία του φούρνου που ζέστενε το κολατσιό των επιστημόνων.

Παρέμβαση στο πάνελ της επιτροπής έκανε και ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι, που έχει περάσει μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και πάνω από 15.000 ώρες πτήσης. Παρέθεσε και αυτός ένα περιστατικό που είχε διασκεδαστική εξήγηση. Σε πτήση στην παραλία της Βιρτζίνια ένας από τους συναδέλφους του «ήταν πεπεισμένος πως πετούσαμε δίπλα σε ένα UFO. Γυρίσαμε πίσω, το είδαμε και τελικά ήταν ένα μπαλόνι… με τον Μπαρτ Σίμπσον».

Σε άλλη περίπτωση, πολεμικό αεροσκάφος είχε εντοπίσει μια σειρά από περίεργες τελείες να κινούνται στον ουρανό. Τελικά ήταν ένα εμπορικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν σε μεγάλο αεροδρόμιο για να προσγειωθεί.

Καλύτερα δεδομένα για καλύτερες απαντήσεις

Χρειάζονται περισσότερα και καλύτερα δεδομένα, είπαν οι ειδικοί, αλλά ακόμη και τότε θα υπάρχουν ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, ήταν το συμπέρασμα από την παρέμβαση των επιστημόνων της NASA στην πρώτη και μοναδική δημόσια συνεδρίαση της ομάδας τους που συγκροτήθηκε πέρυσι.

Η έρευνα έχει λάβει συνολικά περίπου 800 αναφορές και προστίθενται περίπου 100 τον μήνα, αλλά από αυτές μόνο το 2% με 5% των περιπτώσεων είναι «ανώμαλες».

Το ενδιαφέρον για αυτά τα «ανώμαλα φαινόμενα» έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έχει ξεφύγει από τη μυστικοπάθεια του παρελθόντος, αλλά και πέρα από την εικόνα του «ιπτάμενου δίσκου με τους εξωγήινους».

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ίδρυσε και αυτό γραφείο έρευνας σχετικά με τα άγνωστα ιπτάμενα φαινόμενα (Unidentified Aaerial Phenomena, UAP ), ο όρος που αντικατέστησε τα γνωστά μας UFO. Εξάλλου η NASA είχε φροντίσει να το τονίσει ευθύς εξαρχής από τη συγκρότηση της επιτροπής της: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση.

Η 16μελής ομάδα μελέτης, από επιστήμονες με ειδίκευση σε κλάδους όπως η φυσική και η αστροβιολογία, πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας, αυτό όμως αναμένεται για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Η έρευνα της ομάδας βασίστηκε αποκλειστικά σε μη διαβαθμισμένο υλικό. Η συνεδρίαση της Τετάρτης αντιπροσωπεύει τις «τελικές διαβουλεύσεις» της ομάδας πριν από την έκδοση της έκθεσης, επισημαίνει το CBS.

Η NASA ορίζει τα UAP ως «παρατηρήσεις γεγονότων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν από επιστημονική άποψη ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα».

Στην παρέμβασή του ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, αστροφυσικός και πρόεδρος της ομάδας, έδωσε μια πρόγευση από τα συμπεράσματα της ομάδας της NASA.

Όπως είπε η μελέτη τους υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας σχετικά με τα UAPs από τον κυβερνητικό αλλά και τον εμπορικό τομέα. Έκανε λόγο για «μη συστηματικές και κατακερματισμένες σε διάφορες υπηρεσίες» προσπάθειες συλλογής δεδομένων για τα UAPs. Εξήγησε ακόμη ότι «απαιτείται στοχευμένη συλλογή δεδομένων», καλή επιμέλεια και επαρκείς αναλύσεις. Ωστόσο ούτε και αυτό μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δοθεί εξήγησε για όλα τα UAP.

Τα μέλη όμως της επιτροπής έκαναν λόγο και για τη διαδικτυακή παρενόχληση που υφίσταντο από τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας. Αυτή η παρενόχληση, είπε η Νίκολα Φοξ από τη NASA, «στιγματίζει όσους εργάζονται πάνω στα UAP και εμποδίζει την επιστημονική πρόοδο».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα