05/06/202317:12

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για φοροελαφρύνσεις και προστασία πρώτης κατοικίας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για φοροελαφρύνσεις και προστασία πρώτης κατοικίας»

 

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει μόνο φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 6” της ΕΡΤ1, ο Διονύσης Καλαματιανός.

«Έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και μειώσεις στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚ στα καύσιμα. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και των διυλιστηρίων, να υπάρξει ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης, ώστε να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες και καλές θέσεις εργασίας.»

Στη συνέχεια σημείωσε πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο, σε αντίθεση με αυτό της ΝΔ, που δεν έχει κοστολογηθεί. Μάλιστα κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση για φοροεπιδρομή μέσω των έμμεσων φόρων την προηγούμενη τετραετία.
«Διαρκώς τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για μείωση φόρων στην πρόσφατη διακυβέρνησή τους. Τι τελικά συνέβη;

Πάνω από 4 δισ. αυξήθηκαν τα έσοδα από έμμεσους φόρους το 2022, που είναι και οι πιο άδικοι, καθώς πλήττουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως η ΝΔ δεν έφερε μειώσεις φόρων, αλλά, αντίθετα, αύξησή τους, εξαιτίας της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και του πληθωρισμού. Έτσι, οδηγεί στην αφαίμαξη των εισοδημάτων.»

Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως ίσχυε καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Μητσοτάκης, καθώς, τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος είχε δηλώσει πως η προστασία της πρώτης κατοικίας επεκτείνεται για κάποιους μήνες. Για να επεκταθεί, σημαίνει ότι υπήρχε.

«Ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας δεν πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2019. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, σήμερα, μέσα στην οικονομική κρίση και στην ακρίβεια, να μένει απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των πολιτών, που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προτείνει ένα ολιστικό σχέδιο, με το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να καθίσταται υποχρεωτικό για τις τράπεζες και τα funds και να δίνεται δικαίωμα δικαστικής προσφυγής στον οφειλέτη εάν θεωρεί πως αδικείται.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει την εργασία στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και προτείνει, μεταξύ άλλων, την επανασύσταση του ΣΕΠΕ, την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, που έχουν εγκαθιδρύσει καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα