Ακόμη επτά παιδιά θετικά στον στρεπτόκοκκο στη Νάουσα, τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου- Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο του 7χρονου αγοριού
Επτά ακόμη παιδιά βρέθηκαν θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στην Νάουσα, επί συνόλου 21 παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ (στρεπ τεστ) δύο μέρες μετά τον θάνατο του 7χρονου από το Στενήμαχο Νάουσας. Τρία παιδιά που βρέθηκαν θετικά ανήκουν στον στενό οικογενειακό περιβάλλον του άτυχου παιδιού, ενώ ο ξάδερφός του 9 ετών νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με παρόμοια συμπτώματα, από το πρωί της Δευτέρας.
«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.
Αν και υπάρχει προβληματισμός στους γιατρούς, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Γίνεται λόγος για μεμονωμένο περιστατικό, καλούν ωστόσο τους γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα που εμφανίζει ενα παιδί κατά τα πρώτα 24ωρα της ασθένειας.
Στα επτά παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον στρεπτόκοκκο τους χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στο σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.
Πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό;
Για τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μίχος, καθηγ. Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, υπ. Τμήματος Λοιμώξεων Νοσ. «Αγία Σοφία».
Ο κ. Μίχας εξήγησε «θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί. Αν δούμε το παιδί να έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση, δεν μπορεί να φάει, έχει έντονη φαρυγγαλγία, πολύ υψηλό πυρετό, ένα παιδί που δεν είναι όπως το ξέρουμε, πρέπει να πάμε στον παιδίατρο, επίσης στο νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να γίνει εκτίμηση του παιδιού και αν χρειάζεται να πάρει αγωγή. Να πω ότι στρεπτόκοκκος έχει πολλά αντιβιοτικά τα οποία τον καλύπτουν. Άρα λοιπόν αν δοθεί εγκαίρως η θεραπεία μπορεί να έχουμε και καλή κατάληξη».
Υπογραμμίζει ότι αν δούμε ένα παιδί επηρασμένο, ένα παιδί που δεν είναι όπως το ξέρουμε, θα πρέπει να πάμε νωρίς στο γιατρό και να μην περιμένουμε δύο με τρία 24ωρα.
Σχετικά με την αντιβίωση, ο κ. Μίχος ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν βγει θετικό το strep test ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. «Aν πάμε τώρα σε ένα σχολείο και κάνουμε strep test, μπορεί τα μισά παιδιά να είναι θετικά γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση στις λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει το παιδί αντιβίωση, μόνο αν το κρίνει ο γιατρός».
Στην Ελλάδα φέτος έχουν καταγραφεί συνολικά έξι θάνατοι από στρεπτόκοκκο, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου.
Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο 7χρονου αγοριού.
Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 7χρονο στη Νάουσα
Λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο ήταν η αιτία θανάτου του 7χρονου από τη Νάουσα. Αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Το άτυχο παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, και αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε «από λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα».
Ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω κλινικές εξετάσεις.
“Τώρα είχαμε μάλλον κεραυνοβόλο σηψαιμία στον επτάχρονο από τη Νάουσα. Φέτος σημειώθηκαν ήδη έξι θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας επειδή μετά την πανδημία χαλάρωσαν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, απολύμανση, κλπ.)” δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Αθανάσιος Τραϊανίδης αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας ΑΠΘ.
Το αγοράκι είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Την επομένη παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στο Ιπποκράτειο καθώς είναι το μοναδικό που διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.
Ο 7χρονος υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Πραγματικά o στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο θα έλεγα, με κύματα τα οποία έχουν υφέσεις και εξάρσεις», αναφέρει η κ. Άννα Παρδάλη, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής. «Ξέρουμε όλοι ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση η οποία να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί» πρόσθεσε.
ertnews.gr