18/07/202309:02

Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος συμμετοχών, εξελίχτηκε η ημερίδα για τα δασικά οικοσυστήματα: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις, διασφαλίζοντας το αύριο, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα

Ημερίδα για τα δασικά οικοσυστήματα: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις, διασφαλίζοντας το αύριο

Σε μια συνάντηση με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος συμμετοχών, εξελίχθηκε η υβριδική ημερίδα για τα δασικά οικοσυστήματα, που διοργάνωσε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – ΥΠΕΝ, στην Πάτρα, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, στο ξενοδοχείο ASTIR, με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, συμμετείχε μεγάλος αριθμός δασικών υπαλλήλων, επιθεωρητών και συντονιστών των δασικών υπηρεσιών από όλη την Ελλάδα. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμανε την αρχή της εκδήλωσης, τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι: «Ξέρουμε ασφαλώς ότι η Μεσόγειος είναι hot spot κλιματικής κρίσης. Με αυτή την έννοια θα προσπαθήσουμε στις παρεμβάσεις που θα κάνουμε να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα, θα αφιερώσουμε σημαντικούς πόρους στη διαχείριση των δασών, θα σκεφτούμε μαζί καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο, θα εμπιστευτούμε τους ανθρώπους. Μόνο με εμπιστοσύνη και ομαδική δουλειά επιτυγχάνουμε αποτέλεσμα».

Ο Γενικός Γραμματέας Γραμματέας Δασών, Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, από την πλευρά του έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης και τη σημασία της νέας δομής, της Γενικής Γραμματείας Δασών. Τόνισε ότι: «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι σήμερα. Πλέον έχουμε τη νέα Γενική Γραμματεία Δασών, μια δομή ενιαία καθετοποιημένη για τις Δασικές Υπηρεσίες και αυτή είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Είναι απόρροια της ακόμα μεγαλύτερης σημασίας που έχουν αποκτήσει τα δάση για τη χώρα μας, για το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν, την κλιματική κρίση».

Ο κ. Αραβώσης συνόψισε όλα τα σημαντικά ζητήματα και τις προκλήσεις που αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τους ομιλητές.
• Το θέμα της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρά ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για νέες προσλήψεις αλλά και η παράταση των ήδη υπαρχόντων συμβάσεων.
• Το καινούριο όραμα, αυτό του αειφόρου και έξυπνου δάσους, προτάσσοντας πάντα την πρόληψη, καθώς το δάσος μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου για την τοπική κοινωνία, με την ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων, με βάση τις διαχειριστικές μελέτες που θα υλοποιηθούν.
• Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στον σύγχρονο Δασάρχη και τους Δασολόγους να επιβλέπουν, να προβλέπουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις μέσω αισθητήρων, drones, δορυφορικών εικόνων, καμερών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.
• Την οργάνωση του διαγωνισμού Smart Forest Innovation Challenge, έναν διαγωνισμό για καινοτόμες τεχνολογίες, με τη συμμετοχή πάνω από 100 ομάδων και με τη βράβευση των καλύτερων προτάσεων, των οποίων εξετάζεται η εφαρμογή.
• Τους δασικούς χάρτες που αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς κυρώθηκε το 95% των περιοχών.
• Την αλλαγή του τρόπου αποκατάστασης, με κονδύλια της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και με το πρόγραμμα Anti-Nero να έχει ήδη καθαρίσει με επιτυχία 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, να έχει διανοίξει αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους πολλών χιλιομέτρων.
• Τον θεσμό Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, που δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από ιδιώτες, στο πλαίσιο της εταιρικής τους κοινωνικής υπευθυνότητας.
• Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, με τη διάθεση 180 εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Την απογραφή των δασών, που προχωρά με ένα έργο της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων υπήρξε μεγάλο, από την αρχή έως την ολοκλήρωση, με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο παρουσιάσεων και με πολλά στελέχη των δασικών υπηρεσιών να θέτουν ερωτήματα και να συμμετέχουν στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Η ημερίδα έκλεισε με τη δέσμευση από όλους τους συμμετέχοντες να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες συναντήσεις, ώστε, με τη νέα δομή της Γενικής Γραμματείας Δασών, να γίνουν βήματα μπροστά για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στη διασφάλιση του αύριο.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα