20/07/202313:16

Παρουσιάστηκε η ιστορική έκδοση του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία» – Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ενισχύουμε την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας» (Photos)

Παρουσιάστηκε η ιστορική έκδοση του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία»
– Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ενισχύουμε την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας»
* Με την υπογραφή του Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου Πύργου Ιστορικού– Συγγραφέα Θεόδωρο Λάμπρο

Την τέταρτη κατά σειρά ιστορική του έκδοση, με τίτλο «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία» παρουσίασε ο Δήμος Πύργου το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ». Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα

Την ιστορική έκδοση, όπως και την έρευνα όλων των καταγεγραμμένων γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο, υπογράφει ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου – Ιστορικός και Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος κι αφορά μια πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα άγνωστη για πολλούς, περίοδο της τοπικής μας ιστορίας.
Ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, μύθοι και θρύλοι καταγράφονται στην καλαίσθητη έκδοση του Δήμου Πύργου, που μετρά μια περίοδο από την Δ’ Σταυροφορία μέχρι και την Άλωση της Πόλης, και πως όλα αυτά τα γεγονότα «μεταφέρθηκαν» στην Ηλεία και διαμόρφωσαν ένα ξεχωριστό ιστορικό γίγνεσθαι.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον κ. Λάμπρο για το συγγραφικό του έργο, τονίζοντας ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του επιστημονικού συνεργάτη ήταν κάτι παραπάνω από σωστή και χρήσιμη, καθώς ο Δήμος Πύργου έχει ήδη προβεί σε άλλες τρεις ιστορικές εκδόσεις.
«Στόχος μας ήταν να αφήσουμε ένα αποτύπωμα της ιστορίας μας στην αντίστοιχη υποχρέωση που έχουμε όσοι λειτουργούμε στους θεσμούς.

Μπορεί να είναι εικόνα φωτισμός, γυψοφίλη και κείμενο που λέει "Παρουσίαση βιβλίου Φράγκοι & Βυζαντινοί στην Ηλεία pa mπpo Φράγκοι & Βυζαντινοί στην Ηλεία Τετάρτη 19 Ιουλίου Πλατεία Δημοτικού"

Ο Πύργος και η Ηλεία έχουν ιστορία, όμως δυστυχώς οι εκδόσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ελάχιστες. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να φροντίζει οτιδήποτε έχει σχέση με την περιοχή που δραστηριοποιείται, την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα έργα, τους ανθρώπους…

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, φωτισμός, βιολί και κλαρινέτο

Μ’ αυτή την έκδοση θέλουμε να ενισχύσουμε την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας.
Αναδείξαμε την εποχή του 1821 και θεσμοθετείται η 3η Απρίλη ως ημέρα μνήμης για την μεγάλη Μάχη του Πύργου, δημιουργούμε την ιστορική ταυτότητα των Ομηρικών χρόνων σχετικά με την Αρχαία Φειά και το ρόλο του αρχαίου λιμανιού στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που χαμογελούν, φωτισμός και κείμενο

Πρέπει να καμαρώνουμε για τον τόπο μας. Είναι η ταυτότητά μας, οι ρίζες μας, ένα στοιχείο υψηλής αναγνωρισιμότητας κάθε τόπου και είναι κρίμα να σκεπάζεται με τη σκόνη της λήθης. Συνειδητά γράφουμε την ιστορία του τόπου μας, και εκτιμώ ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή με την ενέργεια που έχει πάρει από την τοπική κοινωνία, η οποία είναι υπερ-αρκετή για να συνεχίσει και την επόμενη πενταετία, θα ολοκληρώσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο».

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και φωτισμός

Θεόδωρος Λάμπρος – Ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία

Την εκδήλωση χαιρέτισαν το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Γιώργος Σαραντόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου και καλλιτέχνης-με τον ιδιαίτερο ποιητικό του λόγο-Κώστας Πέππας, ενώ σε βίντεο προβλήθηκαν χαιρετισμοί του Δημήτρη Σταθακόπουλου, καθηγητή Παντείου-Οθωμανολόγος και του Κώστα Λαμπρόπουλου, Δημοσιογράφου εφ. «Πελοπόννησος»-συγγραφέα.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, πίνακας, φωτισμός και εξέδρα

Για το βιβλίο, το έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα μίλησαν, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παν/μίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Δρ. Παναγιώτης Λάττας, Δασάρχης Πύργου και ο Γρηγόρης Δρακόπουλος, Θεολόγος-συγγραφέας. Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Δημητρόπουλος.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

Με μια εξιστόρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ο Θεόδωρος Λάμπρος αφηγήθηκε τα κυριότερα σημεία από το πέρασμα των Φράγκων και Βυζαντινών από την Ηλεία, τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην περιοχή και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

Αναφέρθηκε στα κάστρα, τους ναούς, τα τοπωνύμια, θρύλους που άντεξαν στο χρόνο και μαγεύουν τον αναγνώστη, αλλά και στην μεγάλη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το πέρασμά του από την Ηλεία και το ηρωικό του τέλος κατά την Άλωση της Πόλης στις 29 Μάϊου 1453.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και πλήθος

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που μελετούν

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και εξέδρα

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, φωτισμός και ποτό

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και τηλεόραση

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα