26/07/202321:50

Πτώση καναντέρ στην Κάρυστο: «Τελευταία στιγμή προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σωθούν» – Ερευνών συνέχεια, πανελλήνια συγκίνηση για τους δύο ήρωες πιλότους

Στις συνθήκες και τα πιθανά αίτια της συντριβής του Καναντέρ στην Κάρυστο εστιάζουν πλέον οι Αρχές, ενώ η χώρα παραμένει βυθισμένη στο πένθος μετά τον τραγικό χαμό των δύο πιλότων του αεροσκάφους.

«Έγινε ένα πουφ, όχι μπαμ, πουφ ακούστηκε και κοιτάω κάτω και βλέπω μαύρο καπνό. Και ακριβώς από πίσω ήταν το πυροσβεστικό ελικόπτερο που άρχισε να ρίχνει νερό για να σβήσει τη φωτιά,. Επιχειρούσαν οριακά, κατέβαιναν πολύ χαμηλά, χαμηλές πτήσεις» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν στοιχεία στα συντρίμμια, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει και το βίντεο ντοκουμέντο της ΕΡΤ, όπου εξετάζονται καρέ – καρέ τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν το Καναντέρ πάρει δεξιά κλήση και προσκρούσει στο έδαφος.

«Το αεροπλάνο ήθελε να στοχεύσει ακριβώς στον πυρήνα της φωτιάς. Αυτό και το πέτυχε, ήταν η τελευταία του πτήση και ήθελε να σβήσει τη φωτιά επί τόπου. Να μην ξαναέρθει πλέον, για να πάει να ανεφοδιαστεί» σημειώνει ο εμπειρογνώμονας Παντελής Φραγκούλης.

«Βλέπουμε ότι το αεροπλάνο ρίχνει το νερό και στη συνέχεια αποκόπτεται ο πλωτήρας. Ο πλωτήρας είναι ένα κομμάτι της δομής της πτέρυγας αλλά όχι κρίσιμο (…) Έπαθε ζημιές και η άκρη της πτέρυγας. Για όσους θα δουν το βίντεο είναι στο σημείο όπου το κόκκινο ακροπτερύγιο γίνεται κίτρινη πτέρυγα (…) Κάνει μια μεγάλη καμπύλη η πορεία στην οποία δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος διόρθωσης (…) Το πλήρωμα για τα επόμενα δευτερόλεπτα της πτήσης προσπαθούσε απεγνωσμένα να σώσει τον εαυτό του και το αεροπλάνο αλλά δεν υπήρχε τρόπος (…) Το χτυπάει ένα ανοδικό ρεύμα και αμέσως μετά το χτυπάει ένα καθοδικό και οι αναταράξεις είναι πολύ ισχυρές. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η τροχιά μετά τη ρίψη του νερού το οδήγησε μέσα από τη συστάδα των δέντρων» τονίζει ο αεροναυπηγός, εμπειρογνώμονας – ερευνητής αεροπορικών περιστατικών Φαίδων Καραϊωσιφίδης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου κυριαρχεί συγκίνηση για τον χαμό των δύο πιλότων. Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας έχει σπεύσει στο σημείο. Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση του μετώπου κοντά στο χωριό Αντιάς.

«Έφυγαν» σαν ήρωες – Πανελλήνια συγκίνηση για τους δύο πιλότους

Αβάσταχτος είναι ο πόνος για τους συγγενείς και τους φίλους των δύο πιλότων, που αδυνατούν να πιστέψουν πόσο άδικα και πρόωρα χάθηκαν.

Μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης έχουν κατακλύσει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ ψυχολόγοι της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στις οικογένειες.

Ο 27χρονος ανθυποσμηναγός, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Περικλής Στεφανίδης, είχε καταγωγή από το Κιλκίς αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από μικρός είχε όνειρο να σκίζει τους αιθέρες με το αεροπλάνο του.

Από το Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά είχε καταγωγή ο κυβερνήτης Χρήστος Μουλάς.

ΠΗΓΗ: Ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα