Δήμος Πύργου- 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς: Τα «Χρώματα της Ήλιδας» φώτισαν το Αυγουστιάτικο φεγγάρι – Μια εξαιρετική μουσική παράσταση στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής (photos)
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς
Τα «Χρώματα της Ήλιδας» φώτισαν το Αυγουστιάτικο φεγγάρι
– Μια εξαιρετική μουσική παράσταση στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής
Μια μαγευτική βραδιά, εκεί που συναντιέται η ιστορία της πόλης με την καλλιτεχνική κληρονομιά της Ελλάδας, χάρισε η Ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας» με την μουσική παράσταση «Τραγουδώντας την ποίηση…από τον Σολωμό στον Γκάτσο», που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής στον Πύργο, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.
Υπό το φως του πρώτου Αυγουστιάτικου φεγγαριού, η Ορχήστρα «Τα Χρώματα της Ήλιδας» παρουσίασε, στο πολυάριθμο κοινό, μια εμπνευσμένη παράσταση, που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών από πολύ σπουδαίους συνθέτες.
Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό, αναφέρθηκε στην ιστορία της Αρχαίας Φειάς που έδωσε το όνομά της στο Φεστιβάλ και τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδείξει την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό που τόσα χρόνια είχαν σκεπαστεί από τη…. σκόνη της λήθης, ενώ κατέληξε λέγοντας πως: «Η τέχνη δημιουργεί συνειδήσεις και “στρογγυλεύει” τις κακές πτυχές του ανθρώπου».
Νωρίτερα, είχαν πάρει το λόγο τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Γιώργος Σαραντόπουλος και Νατάσα Ζουμή. Ο μεν πρώτος αναφέρθηκε στο ύφος της παράστασης, ενώ η δεύτερη μίλησε για την αρχιτεκτονική και την ιστορία του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής.
Τραγουδώντας την ποίηση
Από την «Προδομένη μου αγάπη», στη «Λευτεριά» και «Της αγάπης αίματα», μέχρι το «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», «Να ‘τανε το ’21», «Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς» και «Μαλαματένια λόγια», η Ορχήστρα «Τα Χρώματα της Ήλιδας» ερμήνευσε συνολικά 23 μελοποιημένα έργα, τα οποία είναι χαραγμένα στη μνήμη του κόσμου και μιλούν για τους αγώνες των Ελλήνων διαχρονικά, ενθουσιάζοντας το κοινό με τη συνολική παρουσία τους και τις ερμηνείες τους.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Παύλος Αυγερινόπουλος: μπουζούκι
Γιώργος Γκιντζίρης: πιάνο-τραγούδι/ καλλιτεχνική διεύθυνση
Παναγιώτης Καψάσκης: κρουστά
Δημήτρης Μαλεβίτης: μπάσο
Χαρά Σκουλαρίκου: τραγούδι – αφήγηση
Γιάννης Μανώλης: αφήγηση
Δημήτρης Πανδής: τύμπανα
Θανάσης Πουλακίδας: μπουζούκι- κλαρινέτο – τραγούδι
Νίκος Στεφανίδης: κιθάρα
Ελένη Τσαντίλη: βιολοντσέλο