Γράφει η Ευγενία -Τζένη Μπίθα: Πανεπιστημιακές Σχολές: Χαμένη υπόθεση;
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ :ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ;
Γράφει η Ευγενία -Τζένη Μπίθα
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Τρία χρόνια πέρασαν μετά την απόφαση να κλείσουν οι σχολές Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα γιατί «δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν» λόγω υποστελέχωσης» μετά από την εισήγηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κου Μπούρα προς την ηγεσία του υπουργείου .
Έτσι μετά από τον «στρατηγικό» σχεδιασμό η μια σχολή ενσωματώνεται σε σχολή της Πάτρας (Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και η άλλη ταξιδεύει στην Αιτωλοακαρνανία , στο Μεσολόγγι .
Οι σχολές στην Ηλεία για την ιστορία το 2019 είχαν 208 και 184 επιτυχόντες αντίστοιχα , ενώ το 2020 τελευταία χρονιά λειτουργία τους 260 και 167 . Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 συνολικά 184 είναι οι επιτυχόντες υποψήφιοι για τις τέσσερις σχολές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, στο Αγρίνιο καταγράφονται 121 επιτυχόντες στο Τμήμα
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και μόλις 13 στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας.
Στο Μεσολόγγι υπάρχουν 15 επιτυχόντες στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και ακόμα 35 στο Τμήμα Γεωπονίας.
Στο ερώτημα τι θα γίνει με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που έχει μόλις 13 φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας απάντησε «Θα λειτουργήσει κανονικά, όπως όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Δεν θα πέσουμε σε μία μοιρολατρία. Θα οργανωθούμε να δούμε τι χρειάζεται, ώστε να προσελκύσει το Τμήμα φοιτητές και από την πλευρά μας θα υπάρχει η αμέριστη συμπαράσταση, ώστε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί, όπως του αρμόζει».
ΜΟΙΡΑΛΑΤΡΙΑ: Η λέξη που χαρακτηρίζει την δική αντιμετώπιση μας για το θέμα της απώλειας των σχολών.
Όταν οι άλλοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να διορθώσουν τις αστοχίες και τις παραλείψεις , εμείς πέσαμε σε λήθη. Πολύ μελάνι χύθηκε για το τι έφταιξε . Και μοιάζει να ξεχάστηκε η υπόθεση.
Απλά αναπολούμε στις συζητήσεις μας την πόλη όταν έσφυζε από ζωή, τα σπίτια των συνδημοτών μας που έμειναν ξενοίκιαστα , την απογοήτευση για την χαμένη ευκαιρία να έχουμε πανεπιστημιακές σχολές.
ΣΥΜΠΤΩΣΗ ή ΑΤΥΧΙΑ άραγε;
Στους 54 νομούς οι 53 έχουν σχολή ή σχολές εκτός του δικού μας . Παραθέτω το παράδειγμα της Καλύμνου που δεν είναι πρωτεύουσα νομού με πληθυσμό 17.797 ήδη έχει σχολή Εμπορικού Ναυτικού με τμήμα
Εμποροπλοιάρχων και ψηφισμένη προσθήκη τμήμα Μηχανικών.
Και ένας νομός με 149.350 κατοίκους (Δήμος Πύργου 45.365 ) ΤΙΠΟΤΑ.
Ένας νομός κέντρο της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς στην αφάνεια του χάρτη της ανάπτυξης.
Χωρίς αναβολές ένα από τα πρώτα θέματα με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η νέα δημοτική αρχή είναι η επιστροφή των σχολών στην πόλη μας , με ισχυρή και αξιόπιστη πρόταση .
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε τη διαφορά ,
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τον Πύργο με όραμα
Σχεδιάζουμε, Στοχεύουμε, Πετυχαίνουμε
ΜΠΟΡΟΥΜΕ