15/11/202112:02

24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς

24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει σεμινάρια-εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της 24ης έκδοσής του, από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε φυσική μορφή στον Πύργο, ενώ θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα, Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2021 στην φόρμα https://forms.gle/jB1ik5pawfFACkbf8.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναντήσεων με το ΕΚΟΜΕ, θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς «Μάθημα με παιχνίδι: Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού» με το ΕΚΟΜΕ νε παρουσιάζει τη μεθοδολογία, τα προσφερόμενα εργαλεία, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που διοργανώνει. Εισηγητές θα είναι ο Στέλιος Κυμιωνής, και η Δέσποινα Λαμπαδά.

Παράλληλα, το ΕΚΟΜΕ συμμετείχε ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο EduMediaTest και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Κύρια πεδία εφαρμογής του η διαχείριση και η ανάλυση της εικόνας, η αναζήτηση και ο έλεγχος των πηγών και του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης, τη λειτουργία της πλατφόρμας κλπ. Εισηγητές θα είναι ο Στέλιος Κυμιωνής και η Ειρήνη Ανδριοπούλου.

Επίσης, στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα γίνει παρουσίαση του ερευνητικού εργαστηρίου “Το Σινεμά αλλιώς: Ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να μάθουμε σινεμά μαζί” . “Το Σινεμά αλλιώς” αποτελείται από μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου φόρουμ για την διδασκαλία του κινηματογράφου. Στο τετράμηνο εργαστήριο αυτό, που απευθύνεται σε ομάδα εφήβων και θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2022, η ομάδα θα μάθει να εργάζεται συλλογικά, θα δημιουργήσει το σενάριο, θα το δείξει σε άλλους, θα το αλλάξει και θα το γυρίσει ταινία. Σχεδιαστής και εμψυχωτής του εργαστηρίου είναι ο Αργύρης Θέος.

Εξάλλου, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Εργοστασίου των Κινούμενων Εικόνων, του εν εξελίξει τρισδιάστατου Ψηφιακού Χώρου για τις Τεχνολογίες και τη Γλώσσα του Κινηματογράφου που αναπτύσσει το “Νεανικό Πλάνο” σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του ΕΚΠΑ και της Ερευνητικής Ομάδας Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο υλοποιείται με τη στήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τους παιδαγωγικούς στόχους και την κατεύθυνση του έργου θα παρουσιάσουν η Ευαγγελία Κούρτη και η Ηρώ Βούλγαρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σεμινάριο με θέμα «Ο κινηματογράφος και το αόρατο Άλλο: Η ερμηνευτική επεξεργασία της εικόνας». Ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας και ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς συνομιλούν με αφορμή μια επικείμενη κινηματογραφική καταγραφή ενός λαϊκού παραδοσιακού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας στην Όλυμπο Καρπάθου. Οι δύο συνομιλητές θέτουν το ερώτημα: είναι δυνατόν να εκφραστεί κινηματογραφικά μια τελετουργία με σεβασμό στις αρχές και τις παραδόσεις της κοινωνίας με την οποία αυτή συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά χωρίς να αλλοιωθεί η βαθύτερη αλήθειά της;

Οι έμφυλες αποτυπώσεις και οι ανισότητες που η πανδημία ανέδειξε και επέτεινε καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή και ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση. Αυτό το θέμα πραγματεύεται το σεμινάριο με εισηγήτρια την Εύα Σπαθάρα. Η αξιοποίηση του κινηματογράφου,  η χρήση του ως εργαλείο μαθησιακό, πολιτισμικό, αισθητικό, ιδεολογικό, παρέχει όλα εκείνα τα αξιοποιήσιμα στοιχεία για να αναδειχθούν στο επίπεδο των αναπαραστάσεων και της παραγωγής λόγων, οι έμφυλες κατασκευές και ο τρόπος διεμβολής των κανονιστικών προτύπων, των έμφυλων αποκλεισμών, προς την κατεύθυνση του σεβασμού, της ισότητας των φύλων, της κριτικής ερμηνείας.

Κινηματογραφικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά

Όπως κάθε χρόνο θα διεξαχθούν τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια για παιδιά. Φέτος, θα γίνουν online προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να συμμετέχουν στα Διαδικτυακά Κινηματογραφικά Εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που μένουν σε άλλες περιοχές της χώρας συμπληρώνοντας  την  φόρμα https://bit.ly/3wKtVkC μέχρι και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν το εργαστήριο ΖΙΖanimation με εκπαιδευτή τον animator Κώστα Κατράκη από την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή για νέους 13-16 ετών και το εργαστήριο κινηματογραφικής καταγραφής της τρέχουσας πραγματικότητας με εκπαιδεύτρια την Διονυσία Κοπανά, κινηματογραφίστρια από την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή και απευθύνεται σε νέους 13-18 ετών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα