Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Στο επίκεντρο τα αδέσποτα ζώα και η διαχείρισή τους
Ενημέρωση στους Προέδρους των Κοινοτήτων για την παρούσα κατάσταση και τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και τη διαχείρισή τους, έκαναν σε Συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Δευτέρας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Κατσίκας, η Κτηνίατρος-Διευθύντρια της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας, Παναγιώτα Σπυροπούλου και η Κτηνίατρος-Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής Πύργου Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας, Σταυρούλα Αγγελοπούλου. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Προέδρων και κατ’ επέκταση των κατοίκων, η σημερινή συνάντηση έφερε στο προσκήνιο το μείζον θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο αποτελεί πρόβλημα για σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας.
Ο κ. Κατσίκας, αναφέρθηκε στους 6 βασικούς στόχους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την μείωση της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων – ιδιαίτερα μετά από διακοπές, τον μηδενισμό των κρουσμάτων κακοποίησης, την φροντίδα και περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων, την ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση των ζώων, τους τρόπους ενίσχυσης των υιοθεσιών και τέλος – και βασικότερο – την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Το πρώτο που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας και ιδιαίτερα η έλλειψη παιδείας και έμπρακτου ενδιαφέροντος.
Ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός τους προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μόνος που μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση, όχι μόνο εφαρμόζοντας τον Νόμο, αλλά και βοηθώντας τον Δήμο του και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων. Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ήρθε αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, στα οποία προσπαθεί να δώσει λύση. Ήδη έχει οριστεί άνθρωπος – υπεύθυνος για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.
Παράλληλα, ο Δήμος προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες κατασκευής καταφυγίου που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την φιλοξενία των ζώων. Επιπλέον, οι Κοινότητες θα προμηθευτούν σκυλοτροφές, ταΐστρες και ποτίστρες, οι οποίες θα συντηρούνται και θα γεμίζουν με την βοήθεια – σε πρώτη φάση – των προέδρων και των εθελοντών. Στους άμεσους στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου και η σύσταση Δημοτικής Εθελοντικής Ομάδας Φιλόζωων, η οποία κρίνεται απαραίτητη στο έργο του Δήμου.
Εκτός των άλλων, υπάρχει ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου για υιοθεσίες, ενώ και ο ίδιος ο Δήμος θα ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, μέσω της ιστοσελίδας του, ώστε κανένα ζώο να μην γυρνά στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά να αποκτά σπίτι και φροντίδα. Μέσα σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που προσπαθεί να συντάξει η παρούσα Δημοτική Αρχή, η συμβολή και η στήριξη των πολιτών είναι αναγκαία στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Την ίδια στιγμή, όλοι καλούμαστε να δείξουμε την ευαισθησία μας και να αποκτήσουμε συνείδηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νέο Νόμο 4830/2021 και όσα προβλέπει για τα ζώα συντροφιάς.
Η ηλεκτρονική σήμανση, ο εμβολιασμός, η στείρωση είναι μόνο μερικές από τις υποχρεώσεις κάθε κηδεμόνα, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα, αν δεν εφαρμόζει τα καθορισμένα. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Νόμος, στο θέμα των στειρώσεων, της σήμανσης και του εμβολιασμού βοηθά τους κηδεμόνες που έχουν χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τους κτηνοτρόφους που έχουν δεσποζόμενους ποιμενικούς. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση αυτή ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο χτίσιμο μιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Προέδρων και κατοίκων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.