21/03/202508:39

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων στο ΚΕ.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου και στο Αιτωλικό (Photos)

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Μεσολογγίου και στο Αιτωλικό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών θεμάτων που υλοποιείται στο σχολείο: με τίτλο «Σχολική Εφημερίδα» και ασχολείται και με θέματα περιβαλλοντικά.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια φυσική κληρονομιά και τα οικολογικά συστήματα της περιοχής. Το Κέντρο λειτουργεί ως ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, προσφέροντας μια πληθώρα δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή.

Η πρώτη στάση της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι αλυκές, ένας από τα πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας και της Μεσογείου. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τους υδροβιότοπους, και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι υδάτινοι και παράκτιοι χώροι λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου παρουσίασαν στους μαθητές και στις μαθήτριες τη σημασία της προστασίας των οικοσυστημάτων αυτών και εξήγησαν τις προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης των φυσικών πόρων. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες παρατήρησης με τηλεσκόπιο που περιλάμβαναν την καταγραφή των ειδών που ζουν στη λιμνοθάλασσα, όπως τα θαλασσοπούλια και τα ψάρια και απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία επιβεβαίωσε την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, ώστε οι νέοι να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στον πλανήτη και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες του μέλλοντος.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη δεν περιορίστηκε μόνο στο περιβαλλοντικό κομμάτι. Η περιοχή του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού είναι γεμάτη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για την ιστορική σημασία της περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τα ιστορικά μνημεία που θυμίζουν την ηρωική πορεία των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της περιοχής, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και εξερευνώντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του Αιτωλικού και των γύρω περιοχών. Το μουσείο στεγάζει μια πλούσια συλλογή αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων στην περιοχή του Αιτωλικού, με έμφαση στην αγροτική ζωή, τις τέχνες, τις χειροτεχνίες και τις παραδοσιακές φορεσιές. Η ανακάλυψη αυτών των παραδόσεων προσέφερε μια πολύτιμη ευκαιρία για την καλλιέργεια της συνείδησης των μαθητών/τριών σχετικά με τις αξίες της ιστορίας, της τέχνης και της τοπικής κληρονομιάς. Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων, της γνώσης των ριζών μας και της συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές και άφησε στους μαθητές μια αίσθηση θαυμασμού για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό ήταν για τους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία που συνδύασε τη μάθηση με την περιπέτεια. Από τη φύση και την ιστορία μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά, οι μαθητές/τριες αισθάνθηκαν συνδεδεμένοι/νες με την περιοχή και ανέπτυξαν νέες γνώσεις και συναισθήματα για τον τόπο και την παράδοση. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους αποτυπώνουν τη σημασία αυτών των επισκέψεων στην καλλιέργεια υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Παναγιώτα Ρούτουλα, κοινωνικών επιστημών και κ. Θεοδώρα Μπουροπούλου, φιλόλογος, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα