3+1 λόγοι που πέφτουν φέτος οι κρατήσεις στον Τουρισμό
12/07/201920:30

3+1 λόγοι που πέφτουν φέτος οι κρατήσεις στον Τουρισμό

[ad_1]

Η επάνοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που ωθεί τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τη δυναμικότητα προς τους προορισμούς αυτούς για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, αλλά και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που προβλέπεται να έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018, γεγονός που συνήθως επιδρά αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα και την διάθεση των καταναλωτών, είναι δύο από τους βασικούς λόγους που καταγράφεται κάμψη στο προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα από τις βασικές αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο “Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019, βάσει της πορείας των οικονομιών των χωρών προέλευσης επισκεπτών και των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων”, δύο ακόμη αιτίες είναι ο περιορισμός της δυναμικότητας του κλάδου των αερομεταφορών μαζί με τις ανακατατάξεις στον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο τα τελευταία χρόνια λόγω χρεοκοπιών διαφόρων εταιρειών, σε συνδυασμό τέλος με το περσινό ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά, οδηγώντας δυνητικούς επισκέπτες σε παραμονή στη χώρα τους για τις διακοπές τους.

Η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ έρχεται να επαληθεύσει τις προβλέψεις στελεχών και επιχειρηματιών του Τουρισμού, που αφενός έβλεπαν την ζήτηση και τις πληρότητες των ξενοδοχείων να μειώνονται από τον Μάιο, αφετέρου έλεγαν ότι η φετινή σεζόν θα είναι “σταθεροποιητική” από πλευράς τουριστικών εσόδων.

Αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, προσδοκίες που συνέκλιναν με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8%, ο Απρίλιος Μάιος έφερε “προσγείωση”.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό των θέσεων (έως 30 Ιουνίου) στα περιφερειακά αεροδρόμια, αυτές είναι λιγότερες κατά 1,2 εκατ. (7%)  σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για την σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855 χιλ.) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εν τέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Σημειώνεται εντούτοις ότι ο προγραμματισμός από τις αεροπορικές εταιρείες δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των τουριστών που αναμένονται, καθώς η τελική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων θα προσδιοριστεί τόσο από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματος των εταιρειών, όσο και την πληρότητα των αεροπλάνων.

Η αύξηση των αφίξεων το 2018 ήταν μικρότερη κατά 4% από την αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων και κατά 2% από τις υλοποιημένες θέσεις. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρατηρήθηκε μείωση των πληροτήτων των αεροπλάνων που ενδεχομένως ώθησε αεροπορικές εταιρείες και tour operators να περιορίσουν την δυναμικότητα για το 2019 προσδοκώντας σε υψηλότερες πληρότητες. Οπότε η φετινή μείωση στον προγραμματισμό των θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ ενδέχεται να αποτελεί “διόρθωση”.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι οι διεθνείς αφίξεις για το πεντάμηνο στα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν μια σταθερότητα (+0,9%) που προκύπτει από ένα πολύ ισχυρό τετράμηνο (+8,5%), ενώ τον Μάιο παρατηρήθηκε μια μείωση κατά 3,1%.

Πίνακας 2

Σε ό,τι αφορά τις βασικές “δεξαμενές” τουριστών για την Ελλάδα, η εικόνα είναι μικτή. Μετά την πολύ μεγάλη αύξηση κατά 25% στις προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία πέρσι, φέτος παρατηρείται μείωση κατά 8%. Ο προγραμματισμός του 2019 είναι χαμηλότερος από την υλοποίηση των θέσεων του 2018 (3,2 εκατ. έναντι 3,5 εκατ.). Από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται οριακή αύξηση της τάξης του 1% ενώ ο προγραμματισμός των θέσεων του 2019 είναι οριακά χαμηλότερος από την υλοποίηση των θέσεων του 2018. Θετική είναι η εικόνα για τη γαλλική αγορά, με τον προγραμματισμό θέσεων για το 2019 να είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2018.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον αριθμό των αφίξεων και των εισπράξεων για το τετράμηνο, έδειξαν πως τον Απρίλιο οι αφίξεις μη κατοίκων σημείωσαν μείωση κατά 11,3%, εντούτοις τα έσοδα εξακολουθούν να διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Πλέον οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν πως θα εξελιχθούν τα έσοδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι μήνες για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και η ζήτηση από το Σεπτέμβριο και έπειτα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα