26/06/201918:54

ΠΔΕ: Χρηματοδότηση 16,7 εκατ ευρώ για ακόμη τέσσερα σημαντικά έργα – Εντάχθηκε στο ΠΔΕ και η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου

Χρηματοδότηση 16,7 εκατ ευρώ για ακόμη τέσσερα σημαντικά έργα – Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου, η βελτίωση του δρόμου Κουνινά – Ρακίτα – Λεόντιο, το Κλειστό του Απόλλωνα και το γήπεδο της Θύελλας.

 

Με 16,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα νέα σημαντικά έργα σε Ηλεία και Αχαΐα που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά, έπειτα από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη που ενέκρινε τις αντίστοιχες προτάσεις της Περιφέρειας για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται 12 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, 3,6 εκατ. για την βελτίωση του δρόμου Κουνινά – Ρακίτα – Λεόντιο, 705.870 ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου του Απόλλωνα Πατρών και 309.715 ευρώ για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Θύελλας Πατρών.

«Με επίμονες διεκδικήσεις, σωστή προετοιμασία και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Εξασφαλίσαμε άλλα 16 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση τεσσάρων ακόμη σημαντικών έργων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις περιοχές που υλοποιούνται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:

«Ανάμεσα σε αυτά, κυριαρχεί η επανάχρηση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πολυχώρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πυρήνας της πρότασης είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την ίδρυση και λειτουργία ενός διεθνούς κέντρου για την Κινηματογραφική Παιδεία αλλά και την έρευνα και αναζήτηση πειραματικών μεθόδων στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων».

Αναλυτικά τα έργα που εντάχθηκαν                                                                 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

  • Επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη λειτουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο. είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από τον Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Το ακίνητο διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενων κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.

Το Κέντρο θα έχει δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων και θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία.

 

  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμός της οδού Κουνινά – Ρακίτα – Λεόντιο, προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ.

Θα εκτελεστούν εργασίες βελτίωσης και συντήρησης στο τμήμα από τη διασταύρωση Κουνινά προς Ρακίτα και Λεόντιο. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης της βατότητας της οδού, αποκατάσταση τεχνικών έργων, διαμόρφωση και καθαρισμού τάφρων απορροής ομβρίων υδάτων, σήμανσης και ασφάλειας της οδού, αποκατάστασης του οδοστρώματος.

Με την βελτίωση της οδού πρόκειται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος μεταφοράς των ευπαθών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας. Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει δραστηριότητες αγροτουρισμού προς τους ορεινούς οικισμούς των Δήμων Αιγιάλειας και Ερύμανθου.

 

  • Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Κλειστού Γυμναστηρίου Α.Σ. Απόλλων Πατρών, 870 ευρώ.

Χρηματοδοτείται η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του κλειστού γυμναστηρίου του «Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ» στην Περιβόλα Πατρών. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί ανακατασκευή των WC και των χώρων των αποδυτηρίων. Επίσης, για την ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας τύπου LED, αντικατάσταση των ενεργοβόρων κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, όπως επίσης τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται ακόμη η προμήθεια δύο μπασκετών και δύο ηλεκτρονικών πινάκων αγώνων, όπως επίσης η αναβάθμιση με νέα όργανα της αίθουσας του γυμναστηρίου και του φυσιοθεραπευτηρίου.

 

  • Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα σε ξερό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου Θύελλας Πατρών, προϋπολογισμού715 ευρώ.

Με βάση τη μελέτη που έχει υποβληθεί θα γίνει τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο ξερό γήπεδο, διαστάσεων 95,00 μ. X 65,00 μ., στο Αθλητικό Κέντρο της Θύελλας καθώς και όλες οι απαιτούμενες εργασίες για την πλήρη και έντεχνη κατασκευή που θα αναβαθμίσει σημαντικά μία ακόμη αθλητική εγκατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα