Νέα NAVTEX ανακοίνωσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο -Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες
Νέα NAVTEX ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου η Τουρκία, για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το διάστημα 1 – 2 Σεπτεμβρίου. Σχετικά με τη νέα Navtex που εκδόθηκε την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι είναι διαφορετική και δεν συνδέεται με τις έρευνες του Oruc Reis. Αφορά στην εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. Όπως σημείωσε, «όσο ο υπουργός Ενέργειας συνεχίζει το έργο του στην ανατολική Μεσόγειο, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας εκεί».
Νωρίτερα η Γενί Σαφάκ προανήγγειλε επέκταση της NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ερευνητικό πλοίο δεν θα επιστρέψει απόψε σε κάποιο τουρκικό λιμάνι, μετά τη λήξη της Navtex, κι ότι οι ερευνητικές του δραστηριότητες θα επεκταθούν με νέα Navtex, που θα εκδοθεί, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.
«Η προθεσμία που ορίστηκε για τις δραστηριότητες του πρώτου σταδίου των ερευνών του Oruc Reis στην περιοχή λήγει σήμερα (27 Αυγούστου). Ωστόσο, το Oruc Reis αναμένεται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει σε λιμάνι», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας», λέει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας – «Casus belli» η επέκταση των χωρικών υδάτων, λέει η Yeni Safak
Συνεχίζει στην τακτική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές.
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.
Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ανέφερε.
Ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».
«Είμαστε υπέρ της συνομιλίας. Ας συνομιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Αθήνα μετά την υπογραφή για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποφάσισε προχωράει στην αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Iόνιο Πέλαγος, στα 12 νμ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα επιχείρησε παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο Πέλαγος, με την Τουρκία να θεωρεί την ενέργεια «Αιτία Πολέμου» (Casus belli).
Μιλώντας στην εφημερίδα ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Selami Quran επεσήμανε, πως μία ανάλογη κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος θ’ αποτελούσε για την Τουρκία «ζήτημα επιβίωσης», επισημαίνοντας πως καμία τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί το Αιγαίο Πέλαγος να μετατραπεί σε «ελληνική θάλασσα».
Η εφημερίδα δημοσιεύει και χάρτες, που παρουσιάζει στο αναγνωστικό της κοινό, τι θα σημαίνει για την Τουρκία πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
Ενδιαφέρον έχει πως η Γενί Σαφάκ, αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος και σε… «Θάλασσα των νήσων» (Adalar Denizi), όπως πρόσφατα πρότεινε ο απόστρατος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.
Γενικά και σήμερα, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στην Τουρκία, αναφέρονται στην απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν,μ, στο Ιόνιο Πέλαγος, ερμηνεύοντας την ενέργεια ως «πρόκληση» και «κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Tο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία
Η Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.
ethnos.gr- protothema.gr