Ταινία- Ντοκιμαντέρ για την πρώτη μάχη του 1821 στην περιοχή μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας- Συμμετείχε ενεργά ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” της Ηλείας (photos)
Συμμετείχε ενεργά ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” της Ηλείας
Ταινία- Ντοκιμαντέρ για την πρώτη μάχη του 1821
στην περιοχή μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας
*Το 1821 ως αφετηρία εμπνεύσεως
Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το 1821 υλοποιούνται πρωτοβουλίες και στην Πελοπόννησο, με σκοπό την αναβίωση ηρωικών σκηνών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ήδη μέσα σε Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 υλοποιήθηκε η ιδέα ετοιμασίας δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με θέμα την «Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα» από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» (σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», τους “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και τον Σύλλογο Αγίας Τριάδος Καλαμάτας).
Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής, που σύντομα θα προβληθεί ολοκληρωμένη σε σχετικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ηλείας, ώθησε στην επανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας.
Η Μάχη των στενών του Αγίου Αθανασίου
Κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών», σύλλογοι από όλην την Πελοπόννησο έδωσαν το παρών σε σχετική προσπάθεια κινηματογραφικής αναβιώσεως της πρώτης μάχης του 1821, που έλαβε χώρα μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας.
Πρόκειται για την Μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου (27 Μαρτίου 1821), που σηματοδότησε την επικράτηση των Ελλήνων Επαναστατών στην ορεινή Ηλεία και την Αρκαδία. Στα τέλη Μαρτίου 1821 οι Τούρκοι του Φαναρίου της ορεινής Ολυμπίας, γυναίκες και άνδρες, φοβούμενοι τις κινήσεις των Ελλήνων επαναστατών αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς Καρύταινα και Τριπολιτσά.
Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ηλία Μαυρομιχάλη, Πιέρο-Βοϊδή Μαυρομιχάλη, Τζανέτο Χριστόπουλο, Μποζινάκη, αδελφούς Πλαπούτα, Κανέλλο Δεληγιάννη, Μήτρο Πέτροβα από τις περιοχές της Ανδρίτσαινας, της Γορτυνίας, της Μεσσηνίας, της Μάνης, επιτέθηκαν στους Τούρκους, που επιχείρησαν με μεγάλες απώλειες την διάβαση του φουσκωμένου Αλφειού ποταμού, στις 27 Μαρτίου 1821, στην περιοχή των Στενών του Αγίου Αθανασίου.
Από όλους τους ιστορικούς αυτή η μάχη καταγράφεται ως η πρώτη εκ του συστάδην μάχη του 1821, στοιχείο που φανερώνει την σημασία της. Λίγες ημέρες αργότερα η Καρύταινα περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία και εκεί εγκατέστησε στρατόπεδο ο Κολοκοτρώνης με τροφοδοσία των Δεληγιανναίων, ενώ από εκεί στάλθηκαν δυνάμεις Γορτυνίων για την πολιορκία του Λάλα.
Γυρίσματα στην περιοχή Καρύταινας
Το τριήμερο 28 έως 30 Αυγούστου 2020 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή κ. Ιωάννη Μουτσούλα, με θέμα αυτήν την πρώτη μάχη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στην περιοχή μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας.
Στην Καρύταινα φιλοξενήθηκαν τα γυρίσματα αυτά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών» και συντονισμό της προέδρου του κ. Ελένης Κουσκουρέλου, που εξασφάλισε κάθε άνεση στις ομάδες αναβίωσης που παραβρέθηκαν.
Από την Ηλεία συμμετείχε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του κ. Φώτιο Βερβίτα και με μέλη απ’ όλη την Ηλεία. Η ηλειακή αποστολή συμμετείχε στα εσωτερικά και τα εξωτερικά γυρίσματα.
Γυρίσματα έλαβαν χώρα εντός των οδών της Καρύταινας, στην παλιά γέφυρα του Αλφειού και στον Λούσιο ποταμό (αλλά και σε περιοχές της Ηλείας, όπως Ανδρίτσαινα και Φανάρι). Μέσα από τα γυρίσματα αναδεικνύεται και η σημασία των Ηλείων μαχητών από την περιοχή Ανδρίτσαινας (με αρχηγό των όπλων τον Τζανέτο Χριστόπουλο, αλλά και προσωπικότητες όπως οι Μποζινάκης, Ζαριφόπουλος κ. ά.), γεγονός που τιμάται και στην περιοχή αυτή επί έτη. Στα γυρίσματα παραβρέθηκε και η συγγραφέας κ. Γιώτα Τσέλαλη, κόρη του αειμνήστου Διευθυντού Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Αγησιλάου Τσέλαλη, που με το έργο του ανέδειξε το 1821 (με το βιβλίο του για τον Πλαπούτα), αλλά και τις αρχαιότητες της περιοχής Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας. Η κ. Τσέλαλη παρακολούθησε και συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας.
Με επιτυχία η όλη διοργάνωση
Οι Διάλογοι των σκηνικών και οι αφηγήσεις δημιουργήθηκαν από τον Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», φιλόλογο Γεώργιο Κουρκούτα. Η φιλοξενία και η ανταπόκριση των ντόπιων ήταν ενθουσιώδης και η συνεργασία των μετεχόντων αποτελεί εγγύηση για μελλοντικές προσπάθειες.
Πέραν από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» στα γυρίσματα συμμετείχαν ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγία Τριάδα” Καλαμάτας, ο Σύλλογος «Παράδεισος» Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλυζιανών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με γενικό συντονισμό των μελών του «Κοινού Καρυτινών» και της κ. Ελένης Κουσκουρέλου.
Στο πλαίσιο της όλης παρουσίας τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” επισκέφθηκαν το μνημείο του αγωνιστή Αργ. Αργυρόπουλου στην Πλατιάνα, τα αγάλματα των Φιλικών Κων. Νικολόπουλου και Παν. Αναγνωστόπουλου στην Ανδρίτσαινα, την Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας, αλλά και το μνημείο του ήρωα του 1974 στην Κύπρο Λάμπρου Νικητόπουλου στο Τσουράκι, κοντά στα Ρόβια.