15/09/202013:18

Η Ύψωση του κορυφαίου συμβόλου θυσίας και αγιασμού, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου (photos)

Η Ύψωση του κορυφαίου συμβόλου θυσίας και αγιασμού, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
«Μαυροφορούσα ανάπιασε από βραδύς προζύμι, βασιλικός αγίασε του σπλάχνου της, τη μνήμη. Μες στο σκαφίδι έστυψε, ζωοποιό κλωνάρι κι έψελνε, Σώσον Κύριε για του Σταυρού τη χάρη!».
Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατανύξεως, με την δέουσα εκκλησιαστική ευταξία και ιεροπρέπεια, στο μοσχομυρισμένο από τις ευωδίες του βασιλικού o οποίος πήρε αυτό το όνομα διότι φύτρωσε επάνω από τον Σταυρό του Βασιλέως της Δόξης, εορτάστηκε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η πρώτη και μεγάλη Δεσποτική εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους 2020-2021, της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Διότι ο Σταυρός του Κυρίου κατέχει θεμελιώδη θέση στο μυστήριο της εν Χριστώ απολυτρώσεώς μας. Επάνω στο Σταυρό δόθηκε η συγκλονιστικότερη μάχη και κερδήθηκε η μεγαλύτερη νίκη. Στον Σταυρό επάνω νικήθηκε ο διάβολος. Με την θυσία του Σταυρού άνοιξε ο δρόμος της σωτηρίας. Από το Σταυρό του Χριστού πηγάζει η καινή ζωή, η δύναμη, η χαρά και η ελπίδα των πιστών. Όλα μέσα στην Εκκλησία στηρίζονται στην δύναμη του Σταυρού. Ό,τι επιτελούμε, το κάνουμε με το σημείο του Σταυρού και την επίκληση της δυνάμεώς Του!
Οι φιλέορτοι και φιλακόλουθοι Χριστιανοί μας, με περισσή ευλάβεια και σεβασμό, προσήλθαν να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες και τις δοκιμασίες στην ζωή τους, αφού ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη το θεμέλιο ευλογίας και αγιασμού.
Επιπλέον δε ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει το Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Χωρίς Σταυρό δεν γίνεται Ανάσταση!
Το Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, είναι το μοναδικό και θαυμαστό φυλακτήριο των πιστών. Ο Σταυρός επίσης συμβολίζει την μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τον αγιασμό και τη θέωση. Δεν υπάρχει αγιαστική πράξη της Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που να μην σταυρώνονται οι πιστοί, δεν υπάρχει στιγμή προσευχής, που να μην ποιούμε το σημείο του Σταυρού, δεν υπάρχει δύσκολη στιγμή που να μην αγιάζουμε το σώμα μας, με το σημείο του Σταυρού για να θωρακιζόμαστε έτσι κατά των δυνάμεων του κακού.
Ο Σταυρός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το ζωηφόρο και πανάγιο αυτό ξύλο επάνω στο οποίο υπεγράφη με το Αίμα Του, η σωτηρία του κόσμου είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο ολόκληρης της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας. Γι’ αυτό ακριβώς όποιος είναι Χριστιανός αγάπα τον Σταυρό και πρέπει πάντα να τον έχει στο στήθος του, να τον έχει στην καρδιά του αλλά προπαντός να τον έχει στο νου του. Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι “δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω.
Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι ο Σταυρός που φορά στο στήθος είναι η πηγή της δύναμής του. Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι ο Σταυρός είναι η μεγαλύτερη πράξη αγάπης στην ιστορία. Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει σου!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατανύξεως, με την δέουσα εκκλησιαστική ευταξία και ιεροπρέπεια, στο μοσχομυρισμένο από τις ευωδίες του βασιλικού o οποίος πήρε αυτό το όνομα διότι φύτρωσε επάνω από τον Σταυρό του Βασιλέως της Δόξης, εορτάστηκε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η πρώτη και μεγάλη Δεσποτική εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους 2020-2021, της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Διότι ο Σταυρός του Κυρίου κατέχει θεμελιώδη θέση στο μυστήριο της εν Χριστώ απολυτρώσεώς μας.
Επάνω στο Σταυρό δόθηκε η συγκλονιστικότερη μάχη και κερδήθηκε η μεγαλύτερη νίκη. Στον Σταυρό επάνω νικήθηκε ο διάβολος. Με την θυσία του Σταυρού άνοιξε ο δρόμος της σωτηρίας. Από το Σταυρό του Χριστού πηγάζει η καινή ζωή, η δύναμη, η χαρά και η ελπίδα των πιστών. Όλα μέσα στην Εκκλησία στηρίζονται στην δύναμη του Σταυρού. Ό,τι επιτελούμε, το κάνουμε με το σημείο του Σταυρού και την επίκληση της δυνάμεώς Του!
Οι φιλέορτοι και φιλακόλουθοι Χριστιανοί μας, με περισσή ευλάβεια και σεβασμό, προσήλθαν να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες  και τις δοκιμασίες στην ζωή τους, αφού ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη το θεμέλιο ευλογίας και αγιασμού. Επιπλέον δε ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει το Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Χωρίς Σταυρό δεν γίνεται Ανάσταση!

Το Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, είναι το μοναδικό και θαυμαστό φυλακτήριο των πιστών. Ο Σταυρός επίσης συμβολίζει την μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τον αγιασμό και τη θέωση. Δεν υπάρχει αγιαστική πράξη της Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που να μην σταυρώνονται οι πιστοί, δεν υπάρχει στιγμή προσευχής, που να μην ποιούμε το σημείο του Σταυρού, δεν υπάρχει δύσκολη στιγμή που να μην αγιάζουμε το σώμα μας, με το σημείο του Σταυρού για να θωρακιζόμαστε έτσι κατά των δυνάμεων του κακού.

Ο Σταυρός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το ζωηφόρο και πανάγιο αυτό ξύλο επάνω στο οποίο υπεγράφη με το Αίμα Του, η σωτηρία του κόσμου είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο ολόκληρης της  Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας. Γι’ αυτό ακριβώς όποιος είναι Χριστιανός αγάπα τον Σταυρό και πρέπει πάντα να τον έχει στο στήθος του, να τον έχει στην καρδιά του αλλά προπαντός να τον  έχει στο νου του. Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι “δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω. Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι ο Σταυρός που φορά στο στήθος είναι η πηγή της δύναμής του. Μακάριος και τρισευτυχισμένος όποιος πιστεύει ότι ο Σταυρός είναι η μεγαλύτερη πράξη αγάπης στην  ιστορία. Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει σου!

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα