17/09/202012:47

Θ. Βασιλόπουλος: Να κρατήσουμε σε υψηλά στάνταρ την ποιότητα του ελαιολάδου μας!

Η νέα ελαιοκομική περίοδος και η εξειδίκευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοτριβείς στην Ηλεία τέθηκαν επί τάπητος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με εκπροσώπους των  συλλόγων τους.

Στο κάλεσμα του αντιπεριφερειάρχη ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων κκ Γιάννης Κλωνάρης και Δημήτρης Νικολακόπουλος καθώς και μέλη των  διοικητικών συμβουλίων τους. Βασικό ζητούμενο είναι να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ώστε με το άνοιγμα των ελαιοκομικών  μονάδων οι αγρότες  να προσέρχονται απρόσκοπτα για την επεξεργασία του προϊόντος τους.

Ο κ Βασιλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η σεζόν θα κυλήσει χωρίς προβλήματα και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: «Είχα με τους εκπροσώπους των δύο συλλόγων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ηλεία μια πρώτη συζήτηση για τη νέα ελαιοκομική περίοδο , για τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αγρότες ελαιοπαραγωγούς μας. Πιστεύω ότι υπάρχει ικανοποιητικός δίαυλος επικοινωνίας και γι αυτό ζήτησα υπευθυνότητα  από τους προέδρους κκ Κλωνάρη και Νικολακόπουλο ώστε να διαφυλάξουμε σε υψηλά στάνταρ την ποιότητα του ελαιολάδου μας

Μια πρώτη εικόνα…

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2020-2021  σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη από το Διεθνές Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOCόπως τονίζεται  το ακριβές μέγεθος της παραγωγής θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στις ελαιοπαραγωγικές χώρες το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκπρόσωποι του IOC, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί σε πάνω από 3 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της Μεσογείου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 350.000 τόνους που θα οφείλεται κυρίως στις μειωμένες παραγωγές σε Ιταλία και Τυνησία.

Μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή της Ελλάδας για το 2020/2021, η οποία εκτιμάται να ανέλθει σε 230.000 τόνους (μειωμένη σε σχέση με τους 260.000 τόνους που ήταν την περίοδο 2019/2020). Αντίθετα μια καλή παραγωγή αναμένει φέτος η Ισπανία, που θα είναι πάνω από 1.650.000 τόνους, με τα αποθέματα να ανέρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανέρχονται σε περίπου 450.000 τόνους.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 230.000 και 250.000 τόνων, με τα αποθέματα να ανέρχονται γύρω στους 80.000 τόνους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα