8 δισ. οι επενδύσεις στις ΑΠΕ την επόμενη 5ετία
13/06/201916:34

8 δισ. οι επενδύσεις στις ΑΠΕ την επόμενη 5ετία

[ad_1]

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Αιολικής Ενέργειας στις 15 Ιουνίου παραχώρησαν σήμερα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας  (ΕΛΕΤΑΕΝ).

“Σήμερα η υφήλιος μιλάει για την επανάσταση  της καθαρής ενέργειας και την ανάγκη μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ. Αυτή η ριζική μεταστροφή της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς αλλά και της παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών αποτελεί για όλους μας μία μεγάλη δικαίωση κι ίσως τη μεγαλύτερη επιβράβευση των σκληρών κι επίμονων προσπάθειών μας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο ΕΣΗΑΠΕ υποστηρίζει την ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης επενδύσεων σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση  και τις διασυνδέσεις

“Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και “μπαταρία” του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας” τόνισε ο κ. Περιστέρης.

ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ αναφέρθηκαν στα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται και στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Οι αναγκαίες πολιτικές περιλαμβάνουν:

– την προώθηση των μεγάλων αιολικών επενδύσεων στη ξηρά και τη θάλασσα και της αποθήκευσης
– τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις
– τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης και των λοιπών τομέων της οικονομίας
– την ουσιαστική απελευθέρωση και την αποτελεσματική λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
– την προώθηση δράσεων διαχείρισης ζήτησης, αποκεντρωμένης αποθήκευσης, έξυπνων δικτύων κλπ.

Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία της Κυβέρνησης με τον κλάδο. Η νέα Κυβέρνηση όμως πρέπει να προβεί αμέσως σε μερικές απλές και συμβολικές κινήσεις που θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι αφουγκράζεται την αγορά και γνωρίζει τα προβλήματα.

Για αυτό ζητάμε, ήδη εντός του Ιουλίου, να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, διότι πρόκειται πλέον για μια παράλογη φορολόγηση που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει! Επίσης να υπάρξει παράταση των όρων σύνδεσης ώριμων επενδύσεων. Η συμβολική αυτή ενέργεια θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και όλα τα άλλα – όχι τόσο απλά και προφανή – μέτρα ώστε να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο που απασχολούν, από το σφιχτό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας, ανέφερε εκ μέρους της ΕΛΕΤΑΕΝ ο πρόεδρος Π. Λαδακάκος.

Κατά τη συνέντευξη επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος. “Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατία και τις ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου. Ο επιχειρηματικός, επιστημονικός και τεχνικός κόσμος της χώρας είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να απελευθερώσουμε δυνάμεις που θα μας πάνε μπροστά. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι αιολικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν να ενισχύουν με τις επενδύσεις τους της εθνική οικονομία. Αυτό θέλουμε να πολλαπλασιαστεί” τόνισε ο κ. Περιστέρης.

“Καλούμε τα κόμματα και τη νέα Κυβέρνηση να συνεργαστούμε  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και το κράτος να μας ελέγχει με βάση σαφείς και ισότιμους κανόνες, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος τη ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα