24/09/202013:00

Κορωνοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα για την πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει για «lockdown» – Άλλοι επτά νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, έφτασαν στους 364 – Δερμιτζάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Το «lockdown» είναι η εύκολη λύση

Τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες θα απευθύνει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει για «lockdown». Θα περιγράψει ποια είναι η παρούσα κατάσταση με την πορεία της πανδημίας και τι πρέπει να γίνει, για να μην ληφθούν σκληρότερα μέτρα.

Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, παραμένει στο «κόκκινο», με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος και συχνά να ξεπερνά τα 200. Μέσα, δε, σε λίγες μόνο ώρες σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μέτρησε άλλους επτά νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να φτάνει πλέον στα 364.

Μέτρα «σήμερα» ζητούν οι ειδικοί

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική καθώς υπάρχει φόβος από ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναφέρθηκαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό πλέον έχει φτάσει τους 363 με έξι ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες ώρες τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύναιση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».

«Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά γιατί πιέζεται το σύστημα υγειας» τόνισε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα γίνονται ραγδαία».

«Μέσα σε ημέρες είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Το είδαμε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και αυτό φοβόμαστε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε «δεν έχουμε ραγδαία αύξηση άρα κάτι έχει γίνει αλλά έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Όσον αφορά τα μέτρα η κυρία Λινού πρότεινε την καθολική χρήση μάσκας «μέσα-έξω», την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς με ενοικίαση τουριστικών λεωφορείων, την χορήγηση κουπονιών για ταξί.

Η εικόνα της επιδημίας

Με αμείωτο ρυθμό καταγράφονται νέα κρούσματα κορωνοϊού, και με την σχετική καμπύλη να έχει επιπεδοποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, σε πάνω από 300 κρούσματα ημερησίως. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε άλλα 358 περιστατικά από τα οποία τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο όριο του συναγερμού και της λήψης νέων μέτρων. Και στο λεκανοπέδιο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, κοντά στα 200 ημερησίως, δίνοντας στη συγκεκριμένη περιφέρεια την αρνητική πρωτιά πανελλαδικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού, και με τεράστια απόσταση από τις άλλες περιοχές. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη καταγράφει πλέον μικρό αριθμό θετικών κρουσμάτων, χθες ήταν 10, έχοντας πλέον αντιμετωπίσει το δυνατό κύμα του περασμένου Αυγούστου.

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο και τη Σάμο, με την πλειονότητα των θετικών κρουσμάτων να αφορούν σε μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Χθες, 32 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο αλλά και το ΚΥΤ της Σάμου. Συρροές δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην περιοχή των Τρικάλων (αναφέρθηκαν 13 κρούσματα), της Πέλλας και της Λάρισας (αναφέρθηκαν από 7 κρούσματα). Συνολικά, σε 24 περιοχές της χώρας, πέραν της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καταγράφεται η αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το επίκεντρο της επιδημίας όπως και το ενδιαφέρον των ειδικών βρίσκεται στην Αττική. Είναι ενδεικτικό, ότι παρά το πλέγμα μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τις τελευταίες δέκα ημέρες, συνεχίζεται και η συζήτηση για τα επόμενα μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την ενδεχόμενη εφαρμογή τους. Το lockdown παραμένει στο προσκήνιο και φέρεται ως η ύστατη λύση για την ανάσχεση της επιδημίας, με βραχεία, περιορισμένη χρονική διάρκεια και σε τοπικό επίπεδο στην Αττική.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την επίδραση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημέρωσε προχθές ότι οι ειδικοί περιορισμοί που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα θα φανεί εάν επιδρούν ή όχι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι σήμερα θα ενημερωθούν για το ζήτημα και τις παραμέτρους στο πεδίο της υγείας από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η έκρηξη στις ΜΕΘ

Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει επίσης την κρισιμότητα του θέματος για τη δημόσια υγεία και ιδίως του συγκεκριμένου πεδίου. Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί (οι οποίοι σήμερα έχουν προκηρύξει απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αντιδρώντας στην πίεση του ΕΣΥ και τις ελλείψεις) για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85. Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

Ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου- χειμώνα που έρχεται και λόγω κορωνοϊού και λόγω συννοσηρότητας με εποχική γρίπη, το υπουργείο Υγείας υλοποιεί ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ, αξιοποιώντας τις δωρεές. Όπως ανέφερε κατά την προχθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα προστεθούν 22 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, άλλες 67 μέσα στον Οκτώβριο και επιπλέον 41 μέχρι τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι δωρεές που αναμένεται να δώσουν επιπλέον χώρο στο πεδίο των ΜΕΘ. Πρόκειται για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, υπάρχουν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και εννέα κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Δερμιτζάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Όχι σε «lockdown», είναι η εύκολη λύση

Εν τω μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο καταφυγής στη λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

manwlis_dermitzakis

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτυχεί όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κορωνοϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μασκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές».

«Χρειαζόματε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».

«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε.

Φαύλος κύκλος οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών είπε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθει φαύλος κύκλος. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν όλες οι αντιδράσεις και εκφράζονται στα μέτρα για τον κορωνοϊό. Υπάρχει μια γενικότερη απογοητευση και βγαίνει μέσα από αυτά. Αυτό δεν βοηθάει γιατί χάσαμε τη συνοχή των μέτρων. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και το πρώτο που απαιτείται είναι ψυχραιμία».

Με ανησυχεί  ο αριθμός των διασωληνωμένων

Όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα σημείωσε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν δούμε τους αριθμούς εμείς (σ.σ. στην Ελλάδα) έχουμε καταλήξει να έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους και νεκρούς από ό,τι παρόμοιες χώρες. Δεν ξέρω αν αυτο οφείλεται στην κατανομή ή κάπου είμαστε τυφλοί».

Για την αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι «υπήρχε μια μικρή αύξηση πριν από 2-3 εβδομάδε αλλά τώρα έχουμε σταθεροποίηση που σημαίνει ότι κάπως δουλεύουν τα μέτρα».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τους διασωληνωμένους γιατί δεν έχουν τον κύκλο του ιού που είναι περιπου 10 ημέρες αλλά μπορεί να είναι 3 και 4 εβδομάδες στη ΜΕΘ».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση για 3-4 εβδομάδες με τέτοια συσσώρευση διασωληνωμένων μπορεί να μην φτάνουν οι ΜΕΘ και να φτάσουμε σε εικόνα Ιταλίας».

Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης

Μιλώντας για τα σχολεία είπε ότι «θεωρώ ότι είναι οι πιο ασφαλείς δραστηριότητες στην κοινωνία αυτή τη στιγμή» ενώ για τα μέσα μεταφοράς είπε ότι «βλέπουμε συνωστισμούς αλλά γίνονται με μάσκες. χρειάζονται μερικές προσαρμογές. Με περισσότερους ελέγχους και πρόστιμα λύνεται» ενώ για το κέντρο της Αθήνας είπε «οτι λύνεται με μάσκα παντού».

Για τα νοσοκομεία, δε, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό αλλά δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης. Το κέντρο του ενδιαφέροντος πρέπει να μην φτάσει κανείς στο νοσοκομείο. Αν φτάσει ηλικιωμένος και διασωληνωθεί τότε έχει λίγες πιθανότητες να επιβιώσει».

Ερωτηθείς τέλος για πληροφορίες περί μετάλαξης του ιού είπε ότι «υπήρχε μια μεταλλαγή που επικράτησε στην Εευρώπη. Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Συνήθως στους ιους όταν αυξάνεται η μεταδοτικότητα αυτό έρχεται με ηπιότερα συμπτώματα».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα