Microsoft: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ- Η αναφορά στο έργο της εταιρείας στην Αρχαία Ολυμπία
Τα data center, η τρίτη επένδυση φέτος της Microsoft – Θα εκπαιδευτούν 100.000 Ελληνες σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων – Μητσοτάκης: Πάνω από €1 δισ. η επένδυση
Σε μία λιτή εκδήλωση γεμάτο συμβολισμούς στο μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσαν και επισήμως τη σημαντική σε μέγεθος αλλά και σημασίας επένδυση στην οποία θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Οι υποδομές του συγκεκριμένου data center θα δημιουργηθούν σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις στην Αττική που θα διασυνδεθούν και θα έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ σε βάθος χρόνου.
«Όμως το κέρδος πολλαπλασιάζεται εάν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτό στις επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν την μεγάλη αξία των ψηφιακών. Και φυσικά το όφελος εκτινάσσεται εάν συνυπολογιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τώρα με το ελληνικό Cloud, τα ελληνικά δεδομένα αλλά τα δεδομένα απ’ τη γύρω περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος», σημείωσε. «Αυτό θα επηρεάσει τα πάντα, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την καθημερινότητα, όλα θα επηρεαστούν».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η επένδυση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ευαίσθητα δεδομένα από χώρες της περιοχής θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα. Ως χρήστης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος στη χρήση δεδομένων».
Επισήμανε, μάλιστα, την προσφορά της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας ότι «από το 2021 ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsfot στο υπουργείο Πολιτισμού.
Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ τόνισε πως η μεγαλύτερη επένδυση που κάνει η εταιρεία στα 28 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία. «Δείχνει εμπιστοσύνη στον τόπο και τους ανθρώπους, δεν το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Το ότι το κάνουμε εν μέσω πανδημίας δείχνει τι γίνεται στην χώρα αλλά και πόσο δεσμευμένοι είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Πλέον η Ελλάδα γίνεται περιφερειακό κέντρο των υπηρεσιών που προσφέρουμε», υπογράμμισε.
«Το cloud είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα και πλέον έρχεται στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται στο data center θα είναι διαρκείς. Ο ίδιος στάθηκε στη μεγαλύτερη ταχύτητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται, τη μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και το χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις, το Δημόσιο αλλά και τους εκπαιδευτικούς φορείς.
Από πλευράς ελληνικού Κράτους, όπως είπε ο κ. Σμιθ, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την τάχιστη αδειοδότηση και διευκόλυνση της επένδυσης ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.
«Δυστυχώς στις τρεις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις η χώρα μας ήταν ουραγός. Τώρα, στην 4η, θέλουμε να είμαστε μαζί με τους πρωτοπόρους. Εμείς θα επενδύσουμε σε αυτό», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στην Ελλάδα κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης
Παράλληλα με την επένδυση ανακοινώθηκε και ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» η Microsoft για την περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Σε αυτό θα συμμετέχουν 100.000 άνθρωποι, που θα εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δεξιότητες.
«Θα υπάρχει όφελος και απ’ τα προγράμματα διάδοσης ψηφιακών δεξιοτήτων στην επόμενη 5ετία. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Σμιθ.
Διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες
Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τη συγκεκριμένη επένδυση κρατούσαν επί μήνες. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή έως τώρα, στο παρά ένα των ανακοινώσεων, συνδέεται με το γεγονός ότι υπήρχε ρήτρα εχεμύθειας για τις διαβουλεύσεις.
Από ελληνικής πλευράς το κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Επίσης ο υπ. Ψιφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης και ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης εργάστηκαν σημαντικά ώστε να «ευθυγραμμιστεί» η ελληνική πλευρά με βασικούς όρους που έθεσε η αμερικανική πολυεθνική.
Εξάλλου η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες κινήσεις που βελτιώνουν την εικόνα της ως προς την αντιμετώπιση των πνευματικών δικαιωμάτων όπως ο διαγωνισμός για την προμήθεια αδειών λογισμικού της εταιρίας Microsoft, για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα η Ελλάδα φέτος διαγράφηκε από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο δημόσιο.
«Μάχη» για τις cloud υπηρεσίες
Επίσης η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).
Πέραν όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πλέον ετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή το cloud κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.
Άλλες δύο επενδύσεις φέτος της Microsoft
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η τρίτη επένδυση στην οποία θα προβεί φέτος στη χώρα μας η Microsoft. Τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Smith στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR).
Τρεις μήνες μετά η πολυεθνική ανακοίνωνε την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια. Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA) με 100 εργαζόμενους περίπου, το οποίο η Microsoft είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει ώστε να το καταστήσει κέντρο ανάπτυξης RPA.