05/10/202016:35

Πύργος: Σεμνοπρεπή λόγω Covid-19, η εορτή των Δικαστικών και Νομικών Ηλείας και η 39η επέτειος της χειροτονίας εις Επίσκοπον του Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού (photos)

Σεμνοπρεπή λόγω Covid-19, η εορτή των Δικαστικών και Νομικών Ηλείας και η 39η επέτειος της χειροτονίας εις Επίσκοπον του Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού. 

Η εορτή του προστάτου των Δικαστικών και Νομικών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, εορτάστηκε με ιεροπρέπεια τηρώντας τα υγειoνομικά μέτρα τη Πολιτείας και της Εκκλησίας, για την μη διάδοση του Covid-19,  εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου.

Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, συγκαταλέγεται στους μεγάλους Πατέρες και Ιεράρχες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που Αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε δε για την Φιλοσοφική του κατάρτιση και την βαθιά του πνευματική καλλιέργεια. Υπήρξε ένας βαθυστόχαστος θεολόγος που αποτελεί θεμέλιο για όλους τους μεγάλους θεολόγους της Εκκλησίας μας. Ήταν χαρισματική προσωπικότητα, ήταν δεινός ρήτορας αλλά προπάντων πίστευε στη Δικαιοσύνη για όλους και με την πίστη του στον Θεό κατόρθωσε να υπερβεί την κατά άνθρωπον δικαιοσύνη, αγγίζοντας την υπερβατική δικαιοσύνη του Θεού ο οποίος ανατέλλει τον ήλιο όχι μόνον επί δικαίους αλλά και επί αδίκους, καθώς αυτό το οποίο έχει σημασία για τον Θεό δεν είναι μόνον η δίκαιη ανταπόδοση, αλλά κυρίως η σωτηρία του ανθρώπου!

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 ημέρα της σεβάσμιας μνήμης του, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιούμενοι αμφότεροι από τους Ιερείς του Ναού π. Ηλία Παπαγγελή Γενικό Αρχιερατικό επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο και π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν οι προσφερόμενοι άρτοι εκ μέρους των Δικαστικών Ηλείας, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και των εργαζομένων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Ηλείας. Ο Σεπτός και πολιός Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε τα δέοντα  στους εορτάζοντας, οι οποίοι είναι οι υπερασπιστές και οι ερμηνευτές του Δικαίου και της Δικαιοσύνης. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε πόσο δύσκολο και ευθηνοφόρο είναι το έργο τους, στην τοπική μας κοινωνία, ώστε να προφυλαχθούμε από κάθε ανομία, αδικία, πνευματική κατάπτωση και ηθική παρακμή… Ως λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να τηρούν τους νόμους και να εφαρμόζουν τους κανόνες δικαίου. Να υπερασπίζονται τις αρχές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, με αρετή και καλή προαίρεση για δίκαιη κρίση, όπως ακριβώς ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Ακολούθησε μικρή δεξίωση από τα Δ.Σ. των εορταζομένων νομικών και δικαστικών φορέων, σε παρακείμενο αναψυκτήριο.

Παράλληλα εορτάστηκε και η 39η επέτειος της χειροτονίας εις Επίσκοπον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο μακροβιότερος Επίσκοπος εις τον Μητροπολιτικό θρόνο της Ηλείας, ο οποίος μέχρι σήμερα παρά το βάρος των χρόνων του και των προβλήματων υγείας, ακούραστα, αγόγγυστα και νυχθημερόν, επιτελεί ένα πλούσιο Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πνευματικό έργο, ενώ αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ηλείας, δίνοντας διαρκείς μάχες για τον τόπο μας, καθώς στέκετε πάντα δίπλα στους ανήμπορους και αυτούς που είχαν ανάγκη.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα