06/10/202018:43

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας- Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας- Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας με την έλευση του χειμώνα

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης – Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας με την έλευση του χειμώνα

 

Μαγιορκίνης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου».

Από το Σεπτέμβριο η χώρα μας καταγράφει καθημερινά 200-400 διαγνώσεις με ήπιες αυξητικές τάσεις. Σημαντικός είναι επίσης ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων, που διαμορφώνεται πλέον πάνω από 80, μαρτυρώντας πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι πλέον προφανές ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και με την έλευση του χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό «χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους μας τις ημέρες που έρχονται», όπως είπε, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην  Ελλάδα αλλά και αλλού.

Ερωτηθείς για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα δεν άπτεται της επιστήμης αλλά της πολιτικής.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως «στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα