16/10/202017:48

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική – 8 ακόμη θάνατοι, 490 συνολικά- 81 οι διασωληνωμένοι- Γκίκας Μαγιορκίνης: Η τάση σταθεροποίησης που παρουσιάστηκε στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα «είναι ευαίσθητη»

Στους 81 οι διασωληνωμένοι ασθενείς – Οκτώ θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Στους 490 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα –  Η τάση σταθεροποίησης που παρουσιάστηκε στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα «είναι ευαίσθητη» προειδοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 508 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
exelixi16_10

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

exelixi16

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι 227 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 63 στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε «ευαίσθητη» την τάση σταθεροποίησης που παρουσιάστηκε στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει και της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας που ενισχύει την μεταδοτικότητα της νόσου.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ έκανε λόγο επίσης και για σταθερό στρες στο σύστημα υγείας αναφερόμενος στον αριθμό των θανάτων.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους την Αττική. Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

«Η εκτίμηση του ΡΤ (δείκτη μεταδοτικότητας) είναι κοντά στο 1, δηλαδή στη φάση της ανακύκλωσης και δεν έχει αλλάξει» σημείωσε επίσης και ανέφερε ότι η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται περίπου στα 20.000.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Μαγιορκίνης είπε για την Αττική ότι έχουμε κάποιες ταλαντώσεις και κάποια θετικά σημάδια. «Είπα ότι η κατάσταση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Δεν έχουμε όμως επιθετική αύξηση» σημείωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα