23/10/202012:50

Πύργος: Έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Καινοτο(λ)μώ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

Έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Καινοτο(λ)μώ στη ΔΔΕ Ηλείας»

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, με πρωτοβουλία και προτροπή του πρώην Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρέλλου, συστάθηκε στη ΔΔΕ Ηλείας ομάδα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μέσα από την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της. Η ομάδα αυτή, με πρόεδρο τον τότε Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, διεκδίκησε μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, στη διδασκαλία με τη χρήση νέων τεχνολογιών στοχεύοντας στη βελτίωση της διδακτικής μεθοδολογίας με τη χρήση παιχνιδιού, την καλλιέργεια της πολυδιάστατης διδασκαλίας, τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και των ικανοτήτων διαχείρισης φυσικής και ψηφιακής τάξης.

Η πολυπόθητη έγκριση του προγράμματος ήρθε. Η συμμετοχή όμως σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα την εποχή του covid-19 είναι σαφώς δύσκολη. Για εμάς είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η ομάδα μας δεν υπηρετεί πια στο σύνολό της στη ΔΔΕ. Κάποια μέλη έφυγαν από την Ηλεία και κάποια  άλλα υπηρετούν σε άλλες θέσεις. Όμως με την παραίνεση και την αμέριστη υποστήριξη του νέου Διευθυντή κ. Φωτεινόπουλου, την είσοδο νέων μελών για την υποστήριξη της ομάδα μας, την ενσυναίσθηση της σημαντικότητας αυτού του προγράμματος και γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να ¨τολμάμε¨,  ξεκινάει από την 1η Νοέμβρη το «Καινοτο(λ)μώ» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επτά σχολικές μονάδες που επιλέχθηκαν με κριτήρια τον τύπο σχολείου και τη γεωγραφική τους θέση – 1ο Γ/σιο Πύργου, 2ο Γ/σιο Αμαλιάδας, Γ/σιο Αρχαίας Ολυμπίας, 4ο ΓΕΛ Πύργου, ΓΕΛ Ζαχάρως, ΓΕΛ Βάρδας και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου – οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές διαχέοντας και διαμοιράζοντας τις εμπειρίες τους στους συναδέλφους της Ηλείας αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον είκοσι οχτώ (28) μετακινήσεις εκπαιδευτικών – ενδεικτικά αναφέρονται – σε Τσεχία, Κύπρο, Φιλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Εσθονία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα συμμετάσχουν οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί αφορούν παρακολούθηση είτε διδασκαλιών, είτε σεμιναρίων στα εξής θέματα:

  • Innovative approaches to teaching (Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία)
  • Social Web solutions (Λύσεις Κοινωνικού Ιστού)
  • Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminars in Finland (Δομημένη Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Σχολεία/Ινστιτούτα & Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στη Φιλανδία)
  • Game Based Learning and Gamification (Παιχνίδι με βάση την μάθηση και ενσωμάτωση μηχανισμών παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία)
  • The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools (Τα 4C: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία στα Σχολεία)
  • Innovative techniques for teachers, mentors and educators to fight drop out and motivate youth (Καινοτόμες τεχνικές για εκπαιδευτικούς και μέντορες για την καταπολέμηση της εγκατάλειψης και την παρακίνηση των νέων)

Η σπουδαιότητα της δράσης είναι πασιφανής και τα οφέλη για το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας πολλαπλά, γιατί είναι βέβαιο ότι η αυτοβελτίωση των εκπαιδευτικών θα συμβάλλει στην εξέλιξη και την πρόοδο των μαθητών. Μέσω της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, την καλλιέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, το έργο τους θα πραγματοποιείται σε κλίμα δημιουργικότητας, εμπιστοσύνης, εξωστρέφειας και συνεργασίας, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σύγχρονο και καινοτόμο.

Η ομάδα του «Καινοτο(λ)μώ στη ΔΔΕ Ηλείας» απαρτίζεται από τους:

Φωτεινόπουλος Γεώργιος, Δ/ντης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας

Κοκκίνου Άννα, Δ/ντρια Γ/σιου Λεχαινών

Χάρμπαλη Ιουλία, Δ/ντρια Γ/σιου Γουμέρου

Ζαχαροπούλου Ευφροσύνη, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας

Μαρίτσας Αντώνιος, εκπ/κός 1ου Γ/σιου Πύργου

Μήνου Χρυσούλα, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας

Πολυχρονοπούλου Αγγελική, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας

Τζανέτου Αφροδίτη, εκπ/κός της ΔΔΕ Ηλείας

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα