02/11/202011:11

Πύργος: Οι Υγειονομικοί Σύλλογοι της πόλης εόρτασαν τους προστάτες τους Αγ. Αναργύρους (photos)

Στα πλαίσια που ορίζουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του Covid-19, τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι Πύργου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου ευρίσκεται η Ιερή τους εικόνα έργο του μεγάλου αγιογράφου Θεόκλητου Τσαλπατούρου, η οποία αγιογραφήθηκε το έτος 1876.  Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν κατά σάρκα αδέρφια και καταγόντουσαν από την περιοχή της Εφέσου της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας τους ήταν ειδωλολάτρης ο οποίος ασπάστηκε την Χριστιανική πίστη λίγο μετά τη γέννησή τους. Η μητέρα τους η Αγία Θεοδότη ήταν Χριστιανή στην πίστη από μικρή και αυτή τα γαλούχησε Χριστιανικά! Οι Άγιοι Ανάργυροι σπούδασαν την Ιατρική επιστήμη, με φιλοπονία και επιμέλεια γενόμενοι άριστοι Ιατροί, παράλληλα όμως άνοιξαν την νεανική τους καρδιά δέχθηκαν το Φως του Ιερού Ευαγγελίου, καλλιέργησαν αρετές και κυρίως την θυσιαστική αγάπη και έγιναν διάκονοι των πονεμένων και των ασθενών, κάνοντας πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου: «ασθενούντας θεραπεύετε… δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε».
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου παραμονή της εορτής, κατά τον Αναστάσιμο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ευλογώντας τους προσφέρομενους άρτους και ομίλησε επίκαιρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένος από τους Αιδ. π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, π. Χαράλαμπο Γαλανόπουλο και τον οικείο εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε την Αναστάσιμη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, κηρύσσοντας παράλληλα και τον Θείον Λόγον, συνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Άγγελο Ζέζα και τον οικείο εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. Παρέστησαν οι Πρόεδροι και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, καθώς επίσης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, ο Βουλευτής Ηλείας του Σύριζα κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος.

Γνωρίζοντας ότι η μνήμη ενός αγίου στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία δεν είναι μία συνηθισμένη ημέρα, αλλά είναι εορτή που συμβάλει στην ψυχική και σωματική μας ενίσχυση, φιλακόλουθοι Χριστιανοί εκ της ενορίας μας, αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ως ταπεινοί προσκυνητές, προκειμένου να προσκυνήσουν την Iερή εικόνα και να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια των εορταζομένων Αγίων.

Στις δύσκολες ημέρες που περνάμε λόγω του κορωνοϊού, καθώς επίσης των θεομηνιών και φυσικών καταστροφών που πλήττουν τελευταία και την χώρα μας, ας βάλουμε επιτέλους ως πολύτιμο και μοναδικό φυλακτό την πίστη μας στο Χριστό, το φρόνημα των Αγίων Αναργύρων, καθώς επίσης την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας η οποία μας δείχνει ότι δεν αρκεί η επιστήμη και η γνώση. Χρειάζεται κυρίως η εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημά Του, πάνω από τα όποια ανθρώπινα κελεύσματα… διότι η άκτιστη χάρη του Θεού και οι πρεσβείες του Αγίων της Εκκλησίας μας είναι αυτά που τελικά σώζουν τον τόπο και μαρτυρούν περίτρανα ότι η πίστη ενισχύει σε δύσκολους καιρούς τους ανθρώπους, όπως είναι και οι σημερινοί.

DCIM100MEDIADJI_0056.JPG

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα